Rozwiąż nastepujace zaganienie Cauchy'ego
Szereg: Może ktoś mi powiedzieć o co chodzi w tym zadaniu i jak je po kolei zroibć ?
y' − u{ 2xy ){ x2+1 } y(0)=2
20 sie 12:20
ICSP: Wystarczy rozwiązać równanie różniczkowe, a potem z warunku początkowego y(0) = 2 wyliczyć
stałą C.
20 sie 12:22
Szereg: Dziękuje.
20 sie 12:23
kyrtap: zapisz porządnie
20 sie 12:25
Szereg: y' − 2xyx2 + 1
y(0)= 2
20 sie 12:52
J:
to na razie nie jest równanie różniczkowe
20 sie 12:53
Szereg: No tak brzmi polecenie zadania i podane są takie dane a polecenie jest u góry.
20 sie 12:57
J:
równanie na ogół ma znak "=" ... ja tu nie widzę
20 sie 13:03
Szereg: y' − 2xy x2+1 = 0
y(0)=2
20 sie 13:15
J:
| | dy | | 2xy | | dy | | 2x | |
⇔ |
| = |
| ⇔ |
| = |
| dx ... |
| | dx | | x2 +1 | | y | | x2+1 | |
i masz równanie o zmiennych rozdzielonych ..
20 sie 13:18
J:
.. i zauważ,że z prawej strony licznik jest pochodną mianownika.
20 sie 13:20