aby otrzymać liczbę
marcylka: Aby otrzymać licze 1616 , należy liczbę 44 podnieść do potęgi
A. szesnastej B. dwusnastej C. ósmej D. szóstej
20 sie 11:07
J:
Odp: C) 1616 = 432 = (44)8
20 sie 11:24
marcylka: ok. ja liczyłam coś takiego 1616= (42)16= 418= (42)9 tylko z odpowiedzi wiem ze
powinnowyjść do 8 i nie wiem czemu mi to nie wychodzi, możesz swój przykład jakoś rozpisać?
20 sie 11:49
J:
(42)16 = 42*16 = 432 , a nie jak błędnie piszesz: = 418
wykładniki potęg mnożymay , a nie dodajemy: (am)n = am*n
20 sie 11:54
marcylka: ale jestem ciapa

faktycznie, dzięki wielkie
20 sie 11:58