indukcja
indukcja: Jak to zgrabnie udowodnić, bez rozpisywania (jeśli się da):
| (n2+n)2 | | 4(n+1)3 | | (n+1)((n+1)+1) | |
| + |
| =( |
| )2 |
| 4 | | 4 | | 2 | |
20 sie 10:19
kyrtap: Chcesz to udowodnić indukcyjnie?
20 sie 10:39
henrys: | n2(n+1)2+4(n+1)3 | | (n+1)2(n2+4n+4) | |
| = |
| = |
| 4 | | 22 | |
| | (n+1)(n+2) | |
U{(n+1)2(n+2)2){22}=( |
| )2 |
| | 2 | |
20 sie 10:46
indukcja: Dzięki, to jest część indukcji sorry za wprowadzenie w błąd.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy przy indukcji przerabiamy czasem prawą stronę równania czy
doprowadzamy zawsze lewą do prawej?
20 sie 11:34
PW: Pytasz, czy a = b oznacza to samo co b = a.
20 sie 20:00