t. talesa. -.-
Kaśka: dalej twierdzenie talesa.
ok, zadanie:
Na chodniku przy pewnej ulicy ustawiono latarnie o wysokości 4 m, w odległości co 8 m. Okazało
się że wysokość latarni została źle dobrana ponieważ między nimi pozostają na chodniku
nieoświetlone pasy szerokości 2 m.
mam co prawda rysunek ale nie wiem jaką proporcję ułożyć.
7 gru 18:03
Godzio: a jest jakieś polecenie

?
7 gru 18:09
Kaśka: o matko zapomniałam xDDD
o ile wyższe powinny być latarnie aby chodnik był dobrze oświetlony?
7 gru 18:12
Godzio:

o to tak:
8:2 = 4
2:2=1
4−1 = 3
3(x+4)=16
3x+12=16
3x=4
x=0,75m
7 gru 18:22
Godzio: | 4 | | 1 | |
| =1 |
| m pomyłka  |
| 3 | | 3 | |
7 gru 18:23
Kaśka: 8:2 = 4 2:2=1 4−1 = 3
o co z tym chodzi?
co oblicza tymi działaniami?
7 gru 18:36