każdy z wykresów funkcji
Meo: Każdy z wykresów funkcji, których wzory podano poniżej, otrzymano w wyniku przesunięcia
| | a | |
równoległego wykresu funkcji f(x) = |
| o wektor v w prawo =[p,q] |
| | x | |
Wyznacz a,p,q
19 sie 20:57
Janek191:
a = 3
p = 2 , q = 0
19 sie 20:59
19 sie 21:02
Meo: a=3
p=2
q=0
19 sie 21:05
Janek191:
Zrób 2) i 3) a nie przepisuj 1 )
19 sie 21:07
Meo: mam wyznaczyć jak w 21:05?
19 sie 21:09
Janek191:
Tak
19 sie 21:11
Meo: a= −5
p= −2
q=0 ==== B)
a=3
p=10
q= −1 ===== C)
19 sie 21:14
Janek191:
C) q = − 10
19 sie 21:15
Meo: q=10
19 sie 21:16
Meo: tylko przy p i q zmieniam znak
19 sie 21:17
Janek191:
Zrób taki przykład :
19 sie 21:17
Janek191:
Korzystasz z wzoru z 21.02
19 sie 21:18
Janek191:
| | − 4 | | − 4 | |
Np. y = |
| − 3 = |
| + (− 3) |
| | x + 2 | | x − (−2) | |
więc
a = − 4
p = − 2 , q = − 3
19 sie 21:20
Meo: ok rozumiem już
19 sie 21:23
Janek191:
| | 1 | |
y = |
| + 2 , dzielimy licznik i mianownik przez 2 |
| | 2 x − 6 | |
a =
12 , p = 3, q = 2
19 sie 21:23
Meo: i co w kolejnym kroku wykres?
19 sie 21:24
Meo: Janek 21:23 to jest przykład a
19 sie 21:26
Meo: ?
19 sie 21:30
Janek191:

Tak.
| | 3 | |
Rysujemy wykres funkcji f(x) = |
| i przesuwamy go o wektor [ 2, 0 ] |
| | x | |
19 sie 21:30
Janek191:
Tam był przykład z 21.17
19 sie 21:32
Meo: czyli zaznaczam na wykresie na osi ox 3 i przesuwam tylko o 2 punkty w prawo i to wszystko?
19 sie 21:44
Meo: ?
19 sie 21:47
Janek191:
| | 3 | |
Najpierw trzeba narysować wykres funkcji f(x) = |
| − kolor niebieski, a następnie |
| | x | |
| | 3 | |
przesunąć ten wykres o wektor [ 2, 0]. Otrzymamy wykres funkcji y = |
| − kolor |
| | x − 2 | |
czerwony
Na rysunku pokazano wektor przesunięcia [ 2, 0 ].
19 sie 22:01
Meo: jak mam to rozwiązać
as pionowa= −1
as pozioma= −3
19 sie 22:08
Meo: napisz wzór funkcji F w postaci ilorazu wielomianów stopnia pierwszego
19 sie 22:09
Meo: ?
19 sie 22:14
Meo: ?
19 sie 22:21
Eta:
x=
+1 −− równanie asymptoty pionowej
y= −3 −−− równanie asymptoty poziomej
| | 4−3(x−1) | | −3x+7 | |
y= |
| = |
| |
| | x−1 | | x−1 | |
20 sie 00:08
Meo: czasami na dole nie powinno być x+1
i jak to się liczy 4−3(x−1)
20 sie 14:21
Meo: ?
20 sie 14:23
Meo: ?
20 sie 14:30
Meo: ?
20 sie 14:35
Meo: pomoże ktoś
20 sie 14:44
Kacper:
Nie umiesz obliczyć 4−3(x−1)?
20 sie 15:08
Meo: no właśnie coś mi nie wychodzi
20 sie 15:10
Meo: pokaże ktoś jak to się liczy
20 sie 15:27