Oblicz
Maturzystka97: log27 − log263 + log√236 =
19 sie 19:26
J:
log√236 = 2log236
19 sie 19:29
5-latek: A wzory sa znane ?
19 sie 19:32
5-latek: Rozumiem ze przy log√2 36 mogą być kłopoty ale wzory na dodawanie i odejmowanie
logarytmów o jednkowych podstawach to powinny być znane
19 sie 19:36
Janek191:
log
√2 36 = log
212 36 = 2 log
2 36
Wzór:
19 sie 20:54
daras: @5lat od matury minęło 18 lat więc można było już co nieco zapomnieć
19 sie 23:38
Janek191:
Wg mnie "Maturzystka97" oznacza urodzoną w 1997 ?
20 sie 09:07
daras: a wg mnie nie
20 sie 11:49
Maturzystka97 : Dobrze więc mamy 2log
2(36 x 7:63) = 2log
24 = log
216= 4 W odpowiedziach jest napisane
ze wynik to 4 + log
29 gdzie popełniłam błąd?
21 sie 14:11
Benny: | | 7 | | 1 | |
log27−log263+log√236=log2 |
| +2log236=log2 |
| +2(log29+log24)= |
| | 63 | | 9 | |
| | 1 | | 1 | |
=log2 |
| +2log29+2*2=log2( |
| *92)+4=log29+4 |
| | 9 | | 9 | |
21 sie 14:29
Janek191:
| | 7 | |
log2 7 − log2 63 + 2log2 36 = log2 |
| + log2 362 = |
| | 63 | |
| | 36*36 | |
= log2 |
| = log2 144 = log2 ( 16*9) = log2 16 + log2 32 = |
| | 9 | |
= 4 + 2 log
2 3
21 sie 14:31
daras: wielki powrót
21 sie 14:36
daras: może wyjasnisz nasze watpliwości
21 sie 14:36
Maturzystka97: daras: Chodzi o maturzystke urodzoną w 97r
21 sie 14:41
Janek191:
Raczej w 1997 r

Miałem rację
21 sie 14:42
Maturzystka97 : No miałeś
21 sie 15:00
daras: to przegrałem skrzynke piwa
21 sie 15:04
daras: dla mnie od urodzenia było jasne, że jak sie pisze: maturzysta rocznik 1997, w skrócie '97 to
nie jest to rok urodzenia
21 sie 15:05
Maturzystka97 : Można to różnie odebrać
21 sie 15:39