Oblicz
Natalia: | | 1 | |
Log45 + log25 + log |
| 62,5 = |
| | 4 | |
19 sie 18:14
: ): Sprowadź każdy ze składników do logarytmu o podstawie 2 i potem jak juz masz te same podstawy
możesz coś przemnożyć....
19 sie 18:16
J:
log(1/4)62,5 = −2log262,5
19 sie 18:18
19 sie 18:19
5-latek: Co oznacza zapis log1462,5?
19 sie 18:23
Eta:
Natalio sprawdź czy dobrze przepisałaś to wyrażenie ?
19 sie 18:26
Natalia: 1/4 jest w indeksie dolnym
19 sie 19:07
5-latek: Co to znaczy w indeksie dolnym ?
Przeciez to ma swoja scisle okreslona nazwe
19 sie 19:14
Natalia: 1/4 jest przy podstawie logarytmu
19 sie 19:18
Janek191:
| 1 | |
| jest podstawą logarytmu, a nie przy podstawie  |
| 4 | |
19 sie 19:20
5-latek: | | 1 | |
No to teraz log2−2 62,5= − |
| log2 62,5 |
| | 2 | |
| | 1 | |
Bo jest wzor logamb= |
| logab |
| | m | |
masz wzor następny
k*log
ab= log
ab
k
To według tego wzoru
| | 1 | |
− |
| log2 62,5 = .... napisz |
| | 2 | |
19 sie 19:26
19 sie 19:35
5-latek: Dobrze
w to się rowna dalej
log2U{1}{√62.5
Post 19:26 pierwsz ten wzor który napisałem
Wedlug niego log45 = zamien go na logartym o podstawie 2
19 sie 19:39
5-latek: Zapomnialem dopisać
A potem jeszcze według tego drugiego wzoru . Dobrze ?
19 sie 19:43
Natalia : Dlaczego45?
19 sie 19:55
Natalia : log4{5} *
19 sie 19:56
19 sie 20:08
5-latek: Nie log
4√5 tylko log
2√5 (mialas to zamienic na logarytm o podsatwie 2 .
Mamy teraz tak
| | 1 | |
log2√5+log25+log2 |
| = |
| | √62,5 | |
mamy teraz jednakowe podstawy
zastosuj teraz wzor log
ab+log
ac= log
a{b*c}
Wzor ten działa niezalenie od ilości skadnikow
19 sie 20:08
5-latek: Jeśli mamy np. logab+logac+logad = loga{b*c*d} itd.
19 sie 20:11
Natalia : Po przemnożeniu tego wychodzi kosmiczny wynik A powinien wyjść 1/2
19 sie 20:32
5-latek: W takim razie post 18:26
19 sie 20:36
19 sie 20:39
Natalia : Janek191 dlaczego?
19 sie 20:42
Janek191:
| | 1 | |
... = log2 √5 + log2 5 + log2 |
| = |
| | √62,5 | |
| | 5√5 | | 5 √5 | | 1 | |
= log2 |
| =log2 |
| = log2 √2 = log220,5 = 0,5 = |
| |
| | √25*2,5 | | 5√2,5 | | 2 | |
19 sie 20:44
Janek191:
?
19 sie 20:55
J:
brawo
Janek191
19 sie 21:15
5-latek: A Natalia nic
20 sie 18:06