Proszę o pomoc
Haeri: Równanie x2+48x+2=0 ma dwa rozwiązania x1, x2. Liczba 1/x12 + 1/x22 jest liczbą
całkowitą naturalną. Znajdź tę liczbę.
19 sie 17:30
5-latek: | | 1 | | x12+x22 | |
U{1}[x12}+ |
| = |
| |
| | x22 | | x12*x22 | |
19 sie 17:41
Eta:
| | x12+x22 | | (x1+x2)2−2x1*x2 | |
L= |
| = |
| = |
| | x12*x22 | | x12*x22 | |
| | x1+x2 | | 2 | |
=( |
| )2− |
| = ze wzorów Viete'a |
| | x1*x2 | | x1*x2 | |
| | b | | 2a | |
L= ( |
| )2− |
| = ........... |
| | c | | c | |
19 sie 17:49
Janek191:
| | (x1 + x2)2 − 2 x1*x2 | | | |
... = |
| = |
| = |
| | (x1*x2)2 | | | |
19 sie 17:51
Eta:
19 sie 17:52
Eta:
Wynik : L= 242−1=575
19 sie 17:56
Janek191:

19 sie 18:01
Haeri: tylko nie rozumiem skąd się wziął ten kwadrat tutaj x12 + x22 / x12 * x22, rozumiem że
to ze wzorów Viete'a ale dlaczego do kwadratu?
19 sie 18:11
5-latek: A to już szkola podstawowa.
Sprowadzanie do wspólnego mianownika
19 sie 18:16
Eta:
Wspólny mianownik x
12*x
22
| 1 | | 1 | | x22 | | x12 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| x12 | | x22 | | x12*x22 | | x12*x22 | |
19 sie 18:18
Eta:
Czy 5−latki chodzą już do szkoły podstawowej ?
19 sie 18:20
5-latek: dzień dobry
Eta 
A może takie pytanie dopisać do referendum ?
19 sie 18:26
Haeri: okej już rozumiem

dzięki Eta
19 sie 18:27
Janek191:
Na szczęście jeszcze nie
19 sie 18:28
Eta:
Na zdrowie
19 sie 18:28