zbiory
mat: Udowodnić, że zbiory A={<x,y>∊R2:x2+y2≤1} oraz B={<x,y>∊R2: |x|≤1⋀|y|≤1} są równoliczne.
Jaki pomysl mozna zastosowac?
19 sie 16:53
ICSP: Twierdzenie Cantora−Bernsteina.
19 sie 16:55
mat: Zrobilem tak:
Zbior A to kolo o promieniu 1.
Zbior B to kwadrat [−1,1]x[−1,1].
| | 1 | | 1 | |
Niech zbior C={<x,y>∊R2:x2+y2≤ |
| } (kolo o promieniu |
| ) |
| | 4 | | 2 | |
Zatem
C⊆A⊆B i C∼A, to na podstawie tw. Cantora−Bernsteina A∼B.
Funkcja f swiadczaca o rownolicznosci zbiorow C i A to:
f:C→A
| | 1 | | 1 | |
f(<x,y>)=< |
| x, |
| y> dla x,y∊C |
| | 2 | | 2 | |
dobrze?
20 sie 08:20
ICSP: źle. Nie znasz treści twierdzenia.
20 sie 11:13
mat: Tak. Pomylilo mi sie. (powinno byc C∼B)
Zrobie inaczej.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Niech C=[− |
| , |
| ]x[− |
| , |
| ]. |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Zatem
C⊆A⊆B i C∼B, to na podstawie tw. Cantora−Bernsteina A∼B.
Funkcja f swiadczaca o rownolicznosci zbiorow C i B to:
f:C→B
Funkcja ta bedzie jednokladnoscia. Ale w jaki sposob wyznaczyc jej srodek i skale? Jest na to
wzor?
20 sie 18:10
mat: ?
20 sie 19:34
mat: f(<x,y>)=<........> ?
Jak stworzyc te funkcje?
20 sie 20:21
mat: Stosunek obwodow figur podobnych jest rowny skali podobienstwa.
Srodek jednokladnosci jest w punkcie (0,0).
f: C→B
| | 1 | | 1 | |
f(<x,y>)=< |
| x, |
| y> dla x,y∊C. |
| | 2 | | 2 | |
dobrze?
I czy teraz caly ten dowod jest dobrze?
20 sie 20:52
maat: Zadałeś już kiedyś podobne zadanie..i WSZYSTKO zostało już na ten temat napisane, wystarczy
wrócić

!
20 sie 22:54