Wyznaczyć asymptoty
Kubennn: Wyznaczyć asymptoty funkcji f(x)= ex/x−1
19 sie 16:41
Janek191:
Pionowa: x = 1
Pozioma: y = e
19 sie 16:57
19 sie 16:57
Kubennn: Dzieki Janek a tak bardziej mógłbys rozpisać chodzi mi o poziome bo pionowe ogarnąłem
19 sie 17:36
Janek191:

lim f(x) = e oraz lim f(x) = e
x→ −
∞ x→ +
∞
19 sie 18:00
Kubennn: Chodziło mi o obliczenie lim f(x)/x a potem F(x)−ax
x→ +∞
19 sie 18:02
Janek191:
x→−
∞
więc
lim ( f(x) − a x) = lim f(x) = e
x→ −
∞ x→−
∞
i tak samo dla x → +
∞
19 sie 18:06
Kubennn: a pionowa x=1 to prawostronna , zgadza się ?
19 sie 18:14
Janek191:
19 sie 18:26
Kubennn: ok, dzieki +
19 sie 18:41