vieta
tak : witam , zaczynam uczyć sie wzorów vieta i mam pytanie mam funkcje
y=x2−13x−7
i mam obliczyć
x13 + x23
jako , że nie umiałem sobie poradzić wzorem na sume szescianów to zamieniłem na (x1+x2) 3
i polczyłem , ale byłby ktoś tak miły i pokazał mi jak by to wyglądało na wzorze sumy
sześcianów
może to byc pokazane w sposób algebraiczny , a nie na mojej funkcji . Bardzo prosze o pomoc
19 sie 16:36
tak : Po prostu nie wiem jak ten wzór skróconego mnożenia zmodyfikowac ,zeby zastosowac vieta
19 sie 16:37
Hugo: są na wiki z 3 albo rozbij to wyrażenie ze wzorów skróconego mnożenia
19 sie 16:39
loitzl9006:
x13+x23=(x1+x2)(x12−x1x2+x22)=(x1+x2)(x12+x22−x1x2)
=(x1+x2)((x1+x2)2−2x1x2−x1x2)=(x1+x2)((x1+x2)2−3x1x2)
19 sie 16:41
tak : Elegancko Dziekuje

mam takie pytanie czy np jak bede miał liczyć x1
3 + x2
3 to po prostu
odrazu stosuje
(x1+x2)((x1+x2)
2−3x1x2)
19 sie 17:01
ICSP: Jeśli zapamiętasz ten wzór to tak.
19 sie 17:07
loitzl9006:
nie, musisz wtedy rozpisać tak jak ja to rozpisałem
19 sie 17:08
tak : Dziękuje panu bardzo
19 sie 17:10
tak : a jeżeli mam (x1−x2)
2 czyli bedzie (x1−x2)
2 +2x1x2
A
(x1+x2)
2 bedzie(x1+x2)
2 −2x1x2

?
19 sie 17:30
5-latek: x12+x22= (x1+x2)2−2x1x2
x12+x22=(x1−x2)2+2x1x2
19 sie 17:35
tak : no Tak

dzieki

!
19 sie 17:37
tak : Jeszcze ostatnie upewnienie

1 1
__ ___ =
x1
2 + x2
2
20 sie 12:07
Saizou :
sprowadź do wspólnego mianownika
20 sie 12:16
tak : zrobiłem to tak po zamianie już na x1+x2 =−b/a
i mam taka postać (b/a) 2 −2c/a
___________ = i teraz co dalej ?czy to juz gotowe
c/a
20 sie 12:19
henrys: popraw mianownik
20 sie 12:25
tak : zapomnialem o kwadracie tak ?
20 sie 12:35
henrys: tak wystarczy podstawić i gotowe
20 sie 12:47
tak : podzekował
20 sie 12:48
Fiz: Podpinam sie do pytania .
A co zrobić jak mam obliczyć kwadrat ich różnicy ?
Jak w takim wypadku mam wykorzystać wzory viete'a
20 sie 22:20
Metis: To zależy co masz na myśli:
kwadrat różnicy: (x1−x2)2
różnica kwadratów: x12−x22
20 sie 22:28
Metis: x12−x22=(x1−x2)(x1+x2)=−(−x1+x2)(x1+x2)
20 sie 22:37
Metis: A kwadrat różnicy masz 17:35.
20 sie 22:42
pigor: ..., dla mojej M :
kwadrat różnicy
(x1−x2)2= x
12+x
22−2x
1x
2=
= x
12+x
22+2x
1x
2−4x
1x
2=
(x1+x2)2−2x1x2 . ...
20 sie 22:57
henrys: (x1−x2)2=(x1+x2)2−4x1x2
20 sie 23:10