całki cd
azeta: mam całkę
| | 2x+1 | |
∫ |
| dx rozwiązuję ją w ten sposób, |
| | (x2+1)2 | |
| | x2+1−x2 | |
∫{2x}{(x2+1)2}dx+∫ |
| dx |
| | (x2+1)2 | |
pierwszą przez podstawienie i jest tak:
x
2+1=t
2xdx=dt
| | dt | | 1 | | x2 | |
∫ |
| +∫ |
| dx−∫ |
| dx= |
| | t2 | | x2+1 | | (x2+1)2 | |
| −1 | |
| +arctgx−∫{x2}{(x2+1)2dx |
| x2+1 | |
z tą ostatnią całką mam największy problem.. przez części ale wychodzi mi coś nieteges, mam
wrażenie że w ogóle jakoś źle rozwiązuję tą całkę.. mógłby może ktoś pomóc

?
19 sie 15:31
ICSP: Rozbij na dwie całki. Pierwsza pójdzie poprzed podstawienie t = x2 + 1. Na drugą jest
odpowiednie określenie rekurencyjne.
19 sie 15:35
ZKS:
| | 2x + 1 | | 2x | | dx | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx + ∫ |
| |
| | (x2 + 1)2 | | (x2 + 1)2 | | (x2 + 1)2 | |
| | dx | |
∫ |
| = | x = tg(u) ⇒ dx = [tg2(u) + 1]du | = |
| | (x2 + 1)2 | |
| | tg2(u) + 1 | | du | |
∫ |
| du = ∫ |
| = ∫ cos2(u)du = |
| | [tg2(u) + 1]2 | | tg2(u) + 1 | |
Dalej już samemu.
19 sie 15:40
azeta: dzięki wam wielkie,
ostateczny wynik mi w końcu wyszedł dobry!
ciekawe to podstawienie x=tg(u), muszę to przemyśleć i później rozwiązać
19 sie 17:46
azeta: | | 1 | |
...= |
| (u+sin(u)*cos(u)) |
| | 2 | |
a było tgu=x
czyli u=arctgx
ale teraz... wyrażenie sin(arctgx)*cos(arctgx)?
21 sie 11:28
ZKS:
| | x | |
sin[arctg(x)] = |
| |
| | √x2 + 1 | |
| | 1 | |
cos[arctg(x)] = |
| |
| | √x2 + 1 | |
21 sie 15:30
ZKS:
Piszę już bez żadnych założeń.
Niech
y = arctg(x) ⇒
tg(y) = x, wtedy
sin
2(y) + cos
2(y) = 1
| sin2(y) | | 1 | |
| + 1 = |
| |
| cos2(y) | | cos2(y) | |
| | 1 | |
tg2(y) + 1 = |
| |
| | 1 − sin2(y) | |
| | 1 | |
1 − sin2(y) = |
| |
| | tg2(y) + 1 | |
| | 1 | |
sin2(y) = 1 − |
| |
| | tg2(y) + 1 | |
| | tg2(y) + 1 − 1 | |
sin(y) = [ |
| ]1/2 |
| | tg2(y) + 1 | |
| | tg2(y) | |
sin(y) = [ |
| ]1/2 |
| | tg2(y) + 1 | |
| | x2 | |
sin[ arctg(x) ] = [ |
| ]1/2 |
| | x2 + 1 | |
| | x | |
sin[arctg(x)] = |
| |
| | √x2 + 1 | |
Rozpisać już chyba bardziej się nie da.
21 sie 15:41
azeta: jesteś niesamowity ZKS
21 sie 22:28
azeta: | | 10x3+4x2+40x+6 | |
∫ |
| dx |
| | x4+6x3+11x2+6x | |
rozkładam:
| a | | b | | c | | d | | 10x3+4x2+40x+6 | |
| + |
| + |
| + |
| = |
| |
| x | | x+1 | | x+2 | | x+3 | | x4+6x3+11x2+6x | |
co mi daje:
a(x+1)(x+2)(x+3)+bx(x+2)(x+3)+cx(x+1)(x+3)+dx(x+1)(x+2)=10x
3+4x
2+40x+6
i rozwiązuję to chyba 5 raz... ale odpowiedź mi się dalej różni

może zły rozkład?
23 sie 21:50
Mila:
x
4+6x
3+11x
2+6x=0
x*(x+1)*(x+2)*(x+3)=0
| 10x3+4x2+40x+6 | | A | | B | | C | | D | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| ⇔ |
| x4+6x3+11x2+6x | | x | | x+1 | | x+2 | | x+3 | |
10x
3+4x
2+40x+6=A*(x+1)*(x+2)*(x+3)+
+B*x*(x+2)*(x+3)+C*x*(x+1)*(x+3)+D*x*(x+1)*(x+2)
x=0
6=A*1*2*3⇔
A=1
x=−1
−10+4−40+6=A*0+B*(−1)*1*2+C*0+D*0⇔−40=−2B⇔
B=20
x=−2
−80+16−80+6=A*0+B*0+C*(−2)*(−1)*1+D*0⇔−138=2C⇔
C=−69
x=−3
D=58
| | 10x3+4x2+40x+6 | |
∫ |
| dx= |
| | x4+6x3+11x2+6x | |
| | 1 | | 20 | | 69 | | 58 | |
=∫ |
| dx+∫ |
| dx−∫ |
| dx +∫ |
| dx |
| | x | | x+1 | | x+2 | | x+3 | |
23 sie 22:12
azeta: no właśnie! toteż mi takie wychodzą... a w odpowiedzi mam ln|x|+2ln|x+1|+3ln|x+2|+4ln|x+3|...
nie myślałem że tu tyle błędów w tej książcze

dziękuję!
23 sie 22:21
Mila:
23 sie 23:12