Konstrukcja odcinka √a
mwil25: Jak skonstruować odcinek o długości √a korzystając z twierdzenia Talesa?
19 sie 13:12
pigor: ... , każdy chyba wie, że jest to odcinek
długości przekątnej kwadratu o boku 1, a tu

może warto zauważyć, że jeśli
x=? − dl. szukanego odcinka, to mamy proporcję
| 2 | | 2 | | x | |
√2=x i x>0 ⇒ 2=x2 /:x ⇒ |
| = x ⇔ |
| = |
| ...  |
| x | | x | | 1 | |
19 sie 15:12
Eta:

W tym zadaniu należało skonstruować odcinek
x= √a
a nie jak podał
pigor x=
√2
Z podobieństwa trójkątów ACD i BCD :
x | | a | |
| = |
| ⇒ x2=a ⇒ |CD|=x=√a |
1 | | x | |
19 sie 17:20
AS: Zgoda,tylko rozwiązanie miało być wykonane
stosując tw. Talesa.
19 sie 18:55