Nikka: Skoro ma to być ciąg arytmetyczny musi zachodzić równość:
| | log2+log(2x+3) | |
log(2x−1) = |
| /*2 |
| | 2 | |
D: 2
x−1 > 0 i 2
x + 3 > 0 (spełniona dla każdego x∊R)
2
x > 1
2
x > 2
0
x > 0
D = (0,+
∞)
2log(2
x−1) = log2+log(2
x+3)
log(2
x−1)
2 = log2(2
x+3)
Z własności f. logarytmicznej:
(2
x−1)
2 = 2(2
x+3)
(2
x)
2 − 2*2
x + 1 = 2*2
x + 6
(2
x)
2 − 4*2
x − 5 = 0
2
x = t
t
2 − 4t − 5 = 0
Δ = 36
t= 5 lub t=−1
2
x = 5 lub 2
x = − 1
x∊∅ bo dla dowolnego x∊R 2
x > 0
x = log25
Otrzymane rozwiązanie należy do dziedziny czyli dla x = log
25 podane liczby tworzą ciąg
arytmetyczny.