Wyznacz wartość wyrażenia.
Bolesław.: 1. Liczby x1 i x2 są pierwiastkami równania x2 + 10x − 17 = 0. Nie obliczając
pierwiastków, wyznacz wartość wyrażenia.
a) x12+x222 − 0,1(x12*x2 + x1*x22)
x1−3
b) x2−3x1+2 +
x2+2
19 sie 11:22
Godzio:
Wzory Viete'a
b
x1 + x2 = −
a
c
x1x2 =
a
x12 + x22
− 0.1(x12x2 + x1x22) =
2
(x1 + x2)2 − 2x1x2
=
− 0.1x1x2(x1 + x2) =
2
b2
c
c
b
=
−
− 0.1 *
* (−
) = ...
2a2
a
a
a
19 sie 11:49
Godzio:
b) Sprowadź do wspólnego mianownika, powyłączaj stałe i powstaną Ci wyrazy x1+x2 oraz x1x2