Uzasadnij że ciąg jest geometryczny
damian: Uzasadnij że ciąg an jest ciągiem geometrycznym, gdy jego wzór na n−ty wyraz ma postać:
a) an=4n
b) an=−2(−2,5)n
c) an=4n+1−4n−1
19 sie 11:20
Godzio:
A co to znaczy, że ciąg jest geometryczny?
19 sie 11:38
damian: każdy następny wyraz rośnię o q, to wiem tylko nie mogę tego rozwiązać tym wzorem q=an+1/an
19 sie 11:43
Godzio:
| | an+1 | |
Ciąg jest geometryczny jeśli |
| = q (jakaś stała liczba) |
| | an | |
a) i b) bardzo łatwo wychodzą, zrobię c)
a
n = 4
n+1 − 4
n−1 = 4
n − 1 * (4
2 − 1) = 15 * 4
n − 1
a
n+1 = 15 * 4
n
| an+1 | | 15 * 4n | | 4n | |
| = |
| = |
| = 4n − (n−1) = |
| an | | 15 * 4n − 1 | | 4n−1 | |
= 4
n − n + 1 = 4
1 = 4 = q
Zatem jest to ciąg geometryczny
19 sie 11:47