Funkcja liniowa
Math: Witam, bardzo proszę o sposób rozwiązania tego typu zadań. Wyznacz wartości parametru m,
wiedząc, że proste 8y−|m+8|x+m=0 i −4x−y+3+m=0 są prostopadłe.
19 sie 11:15
Kacper: warunek trzeba znać.
19 sie 11:18
Math: A1A2+B1B2=0?
19 sie 11:31
pigor: ... , TAK, proste masz w postaci ogólnej, to ich wektory normalne:
[−|m+8|,8] ⊥ [−4,−1 ] ⇔ [−|m+8|,8] ◯ [−4,−1]=0 ⇔ 4|m+8| −8=0 ⇔
⇔ |m+8|=2 ⇔ m+8= −2 v m+8=2 ⇔
m= −10 v m= −6 ⇔
m∊{−8,−6}.
19 sie 12:12
Math: Dzięki wielkie
19 sie 15:37