t
Rajstopy: Wykaż że jeżeli α+β+γ=π to cos
2α+cos
2β+cos
2γ+2cos α*cos β*cos γ=1
Pierwsze co zrobiłam to γ=π−(α+β) i podstawiam to pod cos
2γ i cos γ
cos
2α+cos
2β+cos
2(π−(α+β))+2cos α*cos β*cos(π−(α+β))=
cos
2α+cos
2β−cos
2(α+β)−2cos α*cos β*cos(α+β)=
cos
2α+cos
2β−(cos α*cos β − sin α*sin β)
2 −2cos α*cos β*(cos α*cos β − sin α*sin β)=
Dobrze robię póki co

Bo dalej nic się nie skraca...
19 sie 09:12
===:
... skraca skraca
19 sie 09:25
Rajstopy: Niby jak ?
=
cos2α+cos2β−cos2α*cos2β+2sinα*sinβ*cosα*cosβ−sin2α*sin2β−2cos2α*cos2β+2sinα sinβ cosα
cosβ
19 sie 10:11
pigor: ..., mam nadzieję, że masz tablice np. Cewe (str.66),
a wtedy początek dobry, tylko jeden znak − na + :
cos
2α+cos
2β+cos
2(π−(α+β))+2cosα cosβ cos(π−(α+β))=
= cos
2α+cos
2β
+cos
2(α+β)−2cosα cosβ cos(α+β)=
= cos
2α+cos
2β+cos(α+β) (cos(α+β)−2cosα cosβ)=
= cos
2α+cos
2β+cos(α+β) (cosα cosβ−sinα sinβ−2cosα cos β)=
= cos
2α+cos
2β+cos(α+β) (−sinα sinβ−cosα cos β)=
= cos
2α+cos
2β − cos(α+β) (cosα cosβ+sinα sinβ)=
= cos
2α+cos
2β − cos(α+β) cos(α−β)= cos
2α+cos
2β − (cos
2α−sin
2β)=
= cos
2α+cos
2β − cos
2α+sin
2β = cos
2β+sin
2β =
1 c.n.w. ...

=
19 sie 15:04
19 sie 15:37