granice
bimbam: hej
mam pytanie dotyczące granic
dlaczego lim
x−>0+ e
(5 lnx)/(1+lnx) = e
limx−>0+ (5*lnx)/(1+lnx)
chodzi mi o to, że po znaku równości liczy się granicę z przy x zbiegającym do zera od prawej
| | 5lnx | |
strony z wykładnika potęgi, która ma postać: |
| |
| | 1 + lnx | |
Dlaczego tak należy to liczyć
18 sie 23:47
pigor: ..., krótko; wynika to z ciągłości funkcji y= e
x . ..
19 sie 01:39
pigor: ... , ściślej:
z ciągłości funkcji y=e
x w zbiorze R (istnieje w x=0). ...
19 sie 01:45
bimbam: nadal
nic nie rozumiem
19 sie 10:17
pigor: ..., no i dobra; nie każdy musi być ...

ozdrawiam.
19 sie 12:16
Godzio:
Jeżeli funkcja f jest ciągłą to limx→x0 f(x) = f(limx→x0x) = f(x0)
U nas f(x) = ex. Kropka
19 sie 12:39