Zbior wartosci
sss:

Trojkat prostokatny o jednj z przyprostokatnych dlugosci x jet wpisany w okrag o promieniu 5.
Podaj wzor funkcji opisujacej pole tego trojata w zaleznosci od x. Wyznacz dzidzine i zbior
wartosci tej funkcji.
| | 1 | |
funkcje obliczylem − y= |
| x(√100−x2 Dziedzina to 0 i 10. Ale jak obliczyc zbior |
| | 2 | |
wartosci?
18 sie 22:59
Godzio:
Dziedzina to 0 i 10? Co to oznacza?
Pochodne znasz?
18 sie 23:12
Marek:
18 sie 23:13
sss: Nie znam pochodnych. Zle napisalem dziedzina (0,10)
18 sie 23:18
Anita Berg: Pochodna i całka funkcji − niebieska woń w menu po lewej stronie.
18 sie 23:46
sss: ale to jest w ksiazce do 1 klasy technikum...
19 sie 00:51
Eta:
f(x)=0,5
√x2(100−x2)
D
f= (0,10)
z nierówności między średnimi am−gm
| | 1 | | 1 | | x2+100−x2 | | 100 | |
to 0< |
| √x2(100−x2≤ |
| * |
| = |
| =25 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
ZW=(0,25>
19 sie 01:07
Eta:

Można też tak:( najłatwiej

Największe pole ma trójkąt prostokątny równoramienny o podstawie 2r=10
pole takiego trójkąta jest równe 25
zatem ZW=(0,25>
19 sie 01:17
pigor: ..., lub
y= 12x√100−x2 i 0<x<10 i y>0 ⇒ 2y= x
√100−x2 ⇒
⇒ 4y
2=x
2(100−x
2) ⇔ x
4−100x
2+4y
2= 0 i Δ ≥0 i y >0 ⇒
⇒ 00
2−16y
2 ≥0 i y >0 ⇔ 4|y| ≤ 100 i y >0 ⇔
0< y ≤ 25 ⇔
⇔
y∊ (0; 25> =Z.W.. ...
19 sie 01:34
pigor: ..., jeśli miał Δ (deltę) i warunek
istnienia miejsc zerowych funkcji kwadratowej. ...
19 sie 01:48
Eta:
W kl.1 nie zna jeszcze delty ( funkcja kwadratowa dopiero w 2 kl
19 sie 02:03
pigor: ..., niektórzy − zwłaszcza w technikum − np. z racji przedmiotów
zawodowych zapoznawani są z f. kwadratową i "deltą" już w I−szej klasie ....
19 sie 13:15