logika
technicallymissing: Czy z założenia A wynika logicznie B?
a) A – Jeśli nie zdam egzaminu, to albo pójdę na komisyjny, albo będę miał kolejny termin.
B – Jeśli nie zdam egzaminu, to jeśli nie pójdę na komisyjny, to będę miał kolejny termin.
W odpowiedziach jest, że tak, jak ułożyć te zdania?
18 sie 20:20
top: A p⇒(q lub r)
B p⇒(nieprawda, że p ⇒r)
p −nie zdam egzaminu
q−pójde na komsyjny
r− będe mail kolejny termin
Co dalej...
18 sie 20:23
technicallymissing: no właśnie wpadłem na to i nie jestem pewny czy postawić między nimi znak ⇔ czy ⇒, jak
wstawiłem ten 2 to mi wyszło, że to nie jest tautologia ale może palnąłem się w rachowaniu
18 sie 21:13
top: B powinn byc p⇒(nieprawda, że q⇒r)
Polecenei sugeruje A⇒B
i teraz czy to prawda

Nieprawda by to była tylko wtedy gbyby 1⇒0
Kiedy wartość logiczna A =1 ( jeśli tylko nie zachodzi p=1, q=r=0)
Kiedy wartość logiczna B=0 ( jeżeli p=1, q=0,r=0)
czyli jest tautologią... sorry jak sie gdzies myknąłem..ale juz troche tu siedze..

D
18 sie 21:23
technicallymissing: OK, dzięki
18 sie 21:28