Odległośc między punktami w układzie współrzędnych
POPRAWKA: Dany jest punkt A(−4 −3) oblicz długość odcinka AB jeśli
a) jego środkiem jest punkt (−1,−2)
b)jego środek leży na osi OX, a odcięta punktu B jest równa 2
Pomoże ktoś?
18 sie 17:10
top: narsuj sobie na kartce oba punktu (A i (−1,−2)) i odłóż w górę tyle samo, co w dół (od (−1,−2)
do A). Dostaniesz en punkt B. Można go tez wyznaczyc analitycznie..ale zacznij od rysunku
18 sie 17:12
Eta:

a) |AB|=
√62+22= .....
b) |AB|=
√62+62=....
18 sie 19:40
PW: Bez rysunku a). Skoro S = (−1, −2) jest środkiem, to umiemy policzyć połowę długości odcinka
AB:
| | 1 | |
|
| |AB| = |AS| = √(−1−(−4)(2 + (−2 − (−3))2 = √9+1 = √10, |
| | 2 | |
wobec tego
|AB| = 2
√10.
18 sie 19:57
Eta:
18 sie 19:59