UKŁADY RÓWNAŃ
GOŚĆ: Ma ktoś pomyśł jak zabrać się za te dwa układy równań ?
| ⎧ | −2xe−x2−y2(x2+3y2−1)=0 | |
| ⎩ | −2yex2−y2(x2+3y2−3)=0 |
|
| ⎧ | 2xlnx+x2−4y2x=0 | |
| ⎩ | −8ylnx=0 |
|
18 sie 17:00
top: wygląda strasznie, ale tak nie jest

. Najważniejsze, że e
(czegokolwiek) sie nigdy nie
zeruje.... co nie
18 sie 17:04
top: czyli 1 układ to to samo co −2*x*(x2 + 3y2−1)=0 i ...........
18 sie 17:10
AS: Układ 2
Zał. x > 0
z drugiego równania wnioskujemy,że
y = 0 lub ln(x) = 0 => x = 1
dla y = 0 równanie pierwsze przyjmuje postać
2*x*ln(x) + x = 0
x*(2*ln(x) + 1) = 0
x = 0 lub x = e(−1/2)
Stąd pierwsze rozwiązanie (e−1/2,0)
dla x = 1
2*1*ln(1) + (12 − 4*y2)/1 = 0
1 − 4*y2 = 0 => y = ± 1/2
Dwa dalsze rozwiązania
(1, ± 1/2)
18 sie 17:42
GOŚĆ: Aha w ten sposób. Nie wiedziałem o tej zależności, że e z daną potęgą można opuścić bo zmienne
się nie wyzerują, dalej można po prostu wyliczyć y np z pierwszego i normalnie podstawić do 2
równania prawda? Bo nie widzę tu możliwości zastosowania np przeciwnych współczynników.
I AS dziękuję za rozwiązanie układu równań nr 2, próbowałem zrobić tak jak Ty ale nie byłem
pewny czy mogę podzielić przez −8ln(x) żeby otrzymać y, bo przecież ma zmienna i się wyzeruje,
ale wyniki wyszły dobre.
19 sie 09:47