Pomocy:)
Krzyś: f(x)= |x−2|(x2−1)x−2
Naszkicuj wykres funkcji i podaj jej zbiór wartości.
18 sie 16:54
top: spróbuj opuścic wartosc bezwgleną (cos sie poupraszcza..) x>2 to |x−2|=x−2, a jak x<2 to
|x−2|=−(x−2) co nie..
18 sie 17:14
Krzyś: Ktoś mógłby jaśniej...
18 sie 19:24
top: Jeżeli x≥2 to x−2≥0 więc |x−2|=x−2
Wtedy masz f(x)=
|x−2|(x2 −1)x−2=
(x−2)(x2−1)x−2=x
2−1 to juz chyba umiesz....
Ludzie pokmińcie czasem coś sami.

(nie pisze ci tego na złość.. ale potem ci będzie tylko
trudniej....włącz w sobie taką własna ciekawość )'

Drugi przypadek rozpisz analogicznie + wskazówka wyżej
18 sie 19:29
J:
@top ..zastanów się , co wypisujesz
18 sie 19:35
top:
18 sie 19:36
top: Jeżeli miałes na myśli ze tam ma być x>2...to tak racja

..a jezeli nie..to nie wiem o co ci
chodzi!
18 sie 19:38
J:
...właśnie o to.
18 sie 19:38
top: Wyczuwam zły dzień
18 sie 19:42
Krzyś: okey mam wykres funkcji taki : f(x)=(x2−1) v f(x)=−(x2−1). Jak teraz wyznaczyć zbiór
wartości?
18 sie 19:52
Eta:

D
f =R/{2}
| | (x−2)(x2−1) | |
1/ dla x>2 f(x)= |
| = x2−1 ( część paraboli dla x>2 |
| | x−2 | |
| | −(x−2)(x2−1) | |
2/ dla x<2 f(x)= |
| = −x2+1 ( część paraboli dla x<2 |
| | x−2 | |
i otrzymujesz wykres
f(x)
Omów teraz własności funkcji
f(x)........
18 sie 19:52
Eta:
ZW= (−∞,1> U (3,∞)
18 sie 19:54
top: wzór będzie zależny od tego w jakim przedziale jesteś

..Nie próbuj go jakoś "spiąć". Chociaż
można..ale to już i tak dość spoko wygląda
18 sie 19:54
top: a sorki....coś zle przeczytałem...

..ale co napisałem to też prawda
18 sie 19:55
Mila:

a)
x≠2
Z definicji wartości bezwzględnej:
1)
|x−2|=x−2 dla x>2 wtedy :
f(x)=x
2−1
2)
|x−2|=−(x−2) dla x<2 wtedy :
f(x)=−(x
2−1)
f(x)=−x
2+1
3)
Zw
f=(−
∞,1>∪(3,
∞)
18 sie 19:57
Krzyś: Na Was zawsze można liczyć, wielkie dzięki
18 sie 20:03
Mila:
18 sie 20:55