pochdne
marek: co wiemy o wartosciach funkcji na przedziale (0,10) jesli tam f'(x)*f''(x)>0
18 sie 15:26
marek: jedyne co mi przychodzi do glowy to to ze sa stale rosnace albo malejace; nic wiecej nie widze
18 sie 15:28
top: Czy to wszystkie dane na pewno?
18 sie 15:33
marek: tak, tez mi sie wydaje troche malo, jedyne co widac to albo f silnie rosnaca i wypukla na tym
przedziale albo silnie malejaca i wklesla
18 sie 15:36
top: tak

Zauważ ze jakbyśmy coś "niby" wiedzili o tych wartościach funkcji f, to jak sobie np
zdefiniujemy funkcję h(x)=f(x)+100000000000000000
to h'=f' , h''=f'' ... rozumiesz do czego zmierzam?..
18 sie 15:37
marek: dokladnie, mozemy sobie dodac stala jaka chcemy jej nie ma po policzeniu pochodnych a wartosci
funkcji sa calkiem inne. W kazdym razie dzieki, ale zadanie mocno dziwne
18 sie 15:41