Oblicz granicę ciągu przy n dążącym do nieskończoności
Flo: lim (dla n → ∞) [n((1/(n2 + 1)) + (1/(n2 + 2)) + (1/(n2 + 3)) + ... + (1/(n2 +
n)))]
18 sie 13:39
Flo: Wiem, że wynik ma być 1 i że trzeba zastosować twierdzenie o trzech ciągach, a potem pewnie na
sumę ciągu arytmetycznego/ geometrycznego. Jednak w twierdzeniu o trzech ciągach nie wiem, do
czego przyrównać ten mój ciąg z prawej i lewej strony... Próbowałam kilka razy i wychodzi mi 0
niestety. Uprzejmie proszę o pomoc.
18 sie 13:43
top: z prawej strony (oszacowanie)
Każdy składnik (1/(n2 + k)) ogranicz przez (1/(n2 + 1)) czyli dla każdego k=1,2,...,n
(1/(n2 + k)) ≤(1/(n2 + 1)). Tych składników jest n więc masz ograniczone przez n*(1/(n2 + 1)) .
Zostało ci jeszcze to n w ciagu....czyli przemnażajać twój ciąg jest ograniczony przez
n*n*(1/(n2 + 1)) =n2/(n2+1)−−>1
z lewej zacznij od (1/(n2 + n)) ≤ (1/(n2 + k)) dla każdego k=1,...,n i analogicznie
Pzdr
18 sie 13:55
Flo: Super, brakowało mi tego w moim zapisie, że tych składników jest n i trzeba 1/(n2 + 1) pomnożyć
przez to n. I dlatego wychodziło 0.Dziękuję za pomoc.
18 sie 14:23
top:
18 sie 14:25
Flo: A jeszcze mam taki kwiatek:
(n → ∞)
lim sin(n!)/n
Z prawej strony ograniczam np. 2/n, a z lewej 1/(n+1). Czy jest to dobry tok rozumowania?
18 sie 14:32
top: jezeli to jest sin(n!) PRZEZ n to np −1/n ≤ (sin(n!) )/ 1/n . Tak bezpieczeniej (bo wiemy, ze
sinus ma wrtosci od −1 do 1). Można też powołąc sie na argument, że sin(n!) jest ograniczony
bo |sin(n!)|≤1, natomiast 1/n −−>0 i widać, ze też ten iloczyn dązy do zera (tak naprawde to
to samo uzasadnienie)
18 sie 14:42
top: −1/n ≤ (sin(n!) )/n ≤ 1/n **
18 sie 14:43
Flo: Ok, rozumiem, dziękuję.
18 sie 15:16
top:
18 sie 15:36