rownanie ln
ker: Bylbym wdzieczny gdyby kto mogl rozpisac skad to sie wzielo
| 2 | | 1 | | 1 | |
| * |
| (8t*ln8+ 27t*ln27)= |
| (ln8+ln27) |
| 8t+27t | | 2 | | 2 | |
17 sie 21:16
PW: Skoro − jak piszesz w temacie − jest to równanie − to pewnie wzięło się z książki i trzeba je
rozwiązać?
Jeżeli niewiadomą jest t (innej nie ma) to nie jest to równanie "ln".
17 sie 21:34
ker: ln to log naturalny a ja chcialem dowiedziec skad z postaci po lewej wziela sie ta po prawej i
chodzilo mi o wytlumaczenie lopatologiczne, bo nie moge dojsc z czego to wynika
18 sie 00:32
pigor: ..., ,
PW − moim zdaniem − ma rację, bo jeśli chcesz
znaleźć odpowiedź na swoje pytanie musisz znaleźć wartość t,
dla której ta równość ma miejsce, czyli po prostu rozwiązać
dane równanie o niewiadomej t, np łopatologicznie rzecz ujmując
kolejno tak :
| 2 | | 1 | |
| * |
| (8tln8+27tln27) = 12(ln8+ln27) / * 2(8t+27t) obustronnie ⇔ |
| 8t+27t | | 2 | |
⇔ 2(8
tln8+27
tln27) =(8
t+27
t) (ln8+ln27) ⇔
⇔ 2*8
tln8+2*27
tln27 = 8
tln8+8
tln27+27
tln8+27
tln27 ⇔
⇔ 8
tln8+27
tln27 = 8
tln27+27
tln8 ⇔ 8
tln8−8
tln27 = 27
tln8−27
tln27 ⇔
⇔ 8
t(ln8+ln27} = 27
t(ln8−ln27) ⇔ 8
t(ln8*27} = 27
t ln
827 ⇔
⇔ ln(8*27)
8t = ln(
827)
27t ⇔ (2*3)
3*8t =(
23)
3*27t ⇔
⇔ 6
3*8t =(
23)
3*27t no i co dalej nie mam pomysłu, dlatego ide ...

spać
18 sie 01:36
48: dobranoc pigor
18 sie 09:12
PW: ker, nie tłumacz co oznacza symbol „ln”, tylko podaj pełną treść zadania (pierwotną, a nie
coś ze środka rozumowania) − bez własnych komentarzy i domysłów.
18 sie 10:10
ker: ok, mam policzyc granice
x→+
∞
| | 1 | | 1 | |
t przy 8 i 27 ma minus przed soba tj 8 do potegi |
| + 27 do potegi |
| |
| | t | | t | |
sr ale jakos nie chcialo mi sie wlasciwie pokazac
18 sie 16:00
ker: i oczywiscie przy granicy to t dazy do plus nieskonczonosci
18 sie 16:00