Monotoniczność funkcji
Dath: Zbadaj monotoniczność funkcji na podstawie definicji f(x)=x2+2x w przedziale A=(−∞;−1).
17 sie 17:41
Eta:
Z def.
∀ (x1<x2) ⇒f(x1)−f(x2)>0 −−− to funkcja w przedziale A jest malejąca
x1, x2∊A
x1<−1 i x2<−1 to dla x1<x2 ⇒x1−x2<0 i x1+x2 < −2
badamy znak: f(x1)−f(x2) = x12+2x1−x22−2x2= (x1−x2)(x1+x2)+2(x1−x2)=
= (x1−x2)[(x1+x2)+2) >0
bo x1−x2 <0 z założenia i x1+x2+2 <0 bo x1+x2<−2
zatem iloczyn (x1−x2)*[(x1+x2)+2] >0
wniosek f(x) = x2+2x w przedziale x∊(−∞, −1) jest malejąca
17 sie 18:36
PW: Na podstawie definicji to znaczy bierzemy dowolne dwa punkty z podanego przedziału:
(0) x2 > x1
i staramy się pokazać jaka jest relacja między f(x1) a f(x2).
Jeżeli
(1) f(x2) > f(x1)
to funkcja jest rosnąca.
Jeżeli
(2) f(x2) < f(x1),
to funkcja jest malejąca. Pod warunkiem, że nierówność (1) albo (2) ma miejsce dla dowolnych
x1, x2 spełniających nierówność (0) − musimy operować na symbolach, a nie na konkretnych
liczbach.
17 sie 18:42
PW: Ryba czy wędka?
17 sie 18:44
Eta:
Ani jedno ani drugie
17 sie 18:46
Saizou :
Prawda jest taka, że ryby nie biorą na jabłka
17 sie 18:48
Eta:
Moje biorą

17 sie 18:49
Eta:
I do tego jeszcze "dziękują" ( zapomniałeś?
17 sie 18:49
Saizou :
a ponoć ryby i dzieci głosu nie mają
17 sie 18:51
Dath: Wow, dzięki. Problem był z udowodnieniem tego, ale teraz widzę jak to zrobić. Dzięki wielkie!
17 sie 19:02
Eta:
17 sie 19:07