trygonometria
uczniak: proszę o sprawdzenie
sin(2x)>0
niech t=2x
wtedy sint>0
t∊(0+kπ;π+kπ) bo sinx przyjmuje wartość zero co π
2x>kπ i 2x<π+kπ
| | kπ | | π | | kπ | |
czyli x∊( |
| ; |
| + |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
17 sie 11:32
ICSP: źle rozwiązana nierówność sint > 0.
17 sie 11:35
uczniak: a jak będzie poprawnie

Jakaś podpowiedź
17 sie 12:46
17 sie 12:50
uczniak: patrzyłem na te linki, ale bez podpowiedzi nie zrobię tego zadania.
17 sie 12:56
ICSP: Dobrze, to powiedz mi jaki jest okres podstawowy funkcji f(x) = sinx , f: R → [−1,1] ?
17 sie 13:02
uczniak: okres podstawowy funkcji sinx to 2π
17 sie 13:06
ICSP: więc przedział powinien powtarzać się cos 2π, a u ciebie powtarza się co π
17 sie 13:08
uczniak: ale sinx przyjmuje wartość zero dla zera stopni a potem dla π stopni
http://www.wolframalpha.com/input/?i=sin%282x%29%3D0 tutaj też mi się wydaje, że jest uwzględniony tylko okres π, nie zaś 2π
bo gdyby wolfram liczył sin(2x)=0 i przyjął okres 2π, to byłoby tak
2x=2nπ
x=2π
jednak wolfram przyjął okres π i podał wynik dla π
2x=nπ
być może plotę głupoty, ale ja tak to zrozumiałem.
Kiedyś ktoś tu na forum podobnie mi to wytłumaczył, że jeśli cos(coś)=0 lub sin(coś)=0 to
przyjmuję okres π, bo cosx i sinx przyjmują wartość zero co π stopni
17 sie 13:18
uczniak: a już wiem, muszę przyjąć (0+2kπ; π+2kπ)
chyba wiem o co Ci chodzi
17 sie 13:21
ICSP: teraz dobrze
17 sie 13:23
uczniak: dzięki.
17 sie 13:39