obraz
awgwa: Windę mogą podnieść do góry dwa niezależnie działające dźwigi. Prawdopodobieństwa ich
awarii wynoszą odpowiednio 0,01 i 0,03.
Wiem jak zrobić to zadanie więc daruję sobie pytania ale mam małe wątpliwości co do rysunku
zbiorów, proszę o pomoc−−jak miałby wyglądać?
17 sie 11:18
Eta:

Nastąpi awaria z prawdopodobieństwem : p= 0,01*0,03=...
Nie wystąpi awaria z prawdopodobieństwem : 1− 0,01*0,03=....
17 sie 11:30
awgwa: OK, dzięki, drzewko.
Pytanie killer: a można to narysować jako kółeczka w zbiorze Ω?
17 sie 11:42
PW: Nie bardzo. Mamy do czynienia z dwiema przestrzeniami Ω1 = {D1, A1} i Ω2 = D2, A2} z
odpowiednimi określonymi na nich prawdopodobieństwami P1 i P2. Tworzymy przestrzeń
"produktową" Ω1×Ω2 − zdarzeniami są pary, w których pierwszy element należy do Ω1, a drugi
do Ω2.
Jak rysować taki iloczyn kartezjański? Na "plackach", czy "kółeczkach" się nie da. Dlatego
wymyślono "drzewka", które bez mozolnego teoretycznego opisywania pozwalają policzyć
prawdopodobieństwa.
17 sie 13:03