zadaa
himenaa: Hej

Jak rozwiązywać równania i nierówności liniowe z parametrem. Np:
1) Określ liczbę rozwiązań danego równania w zależności od wartości parametru a. Dla tych
wartości parametru a dla których istnieją rozwiązania podaj te rozwiązania :
ax + 5 = 5x − a
2) − I I − − II − w zalezności od wartości parametrów a i b. − II − ( to samo polecenie )
a) ax − 3 = x + b
I jeszcze jak rozwiązywać równania i nierówniści z wartością bezwzgl : To tak na przykładzie
a) I x − 1 I + I x + 3I = 4
17 sie 10:24
J:
3) Rozwiązujesz w przedzialach (−∞,−3) [−3,1) [ 1,+∞)
Jezeli w danym przedziale liczba pod wartością bezwzględną jest ujemna,
to zmieniasz jej znak
np. w ( − ∞,−3 ) I x − 1I = − x + 1
17 sie 10:33
J:
| − a − 5 | |
1) ax − 5x = − a − 5 ⇔ x(a − 5) = − a − 5 ⇔ x = |
| , |
| a − 5 | |
dla: a = 5 ... brak rozwiązań
dla: a ≠ 5 ... jedno rozwiązanie
17 sie 10:35
Godzio:
Zad 1
1. Wyliczasz x
ax + 5 = 5x − a
5x − ax = 5 + a
x(5 − a) = 5 + a
| 5 + a | |
x = |
| gdy a ≠ 5 |
| 5 − a | |
Gdy a = 5 mamy x * 0 = 5 + 5 ⇒ 0 = 10 sprzeczność
| 5 + a | |
Gdy a ≠ 5 mamy jedno rozwiązanie x = |
| |
| 5 − a | |
Często bywa też tak, że pojawia się przypadek gdy dla pewnego 'a' otrzymujemy 0 = 0, wówczas
mamy nieskończenie rozwiązań.
Zad 2
ax − 3 = x + b
ax − x = b + 3
x(a − 1) = b + 3
| b + 3 | |
x = |
| dla a ≠ 1 i dowodnego b mamy jedno rozwiązanie |
| a − 1 | |
Gdy a = 1 i b ≠ − 3 mamy sprzeczność ( 0 = b + 3 ≠ 0 )
Gdy a = 1 i b = − 3 mamy nieskończenie wiele rozwiązań.
Zad 3 kto inny wyjaśni bo już się nie wyrobię
17 sie 10:36
himenaa: Dzięki !
17 sie 10:36
Eta:

x=<−3,1> −−− nieskończenie wiele rozwiązań
17 sie 11:34
pigor: ... I jeszcze pytasz jak rozwiązywać równania i nierówności
z wartością bezwzględną : na przykład a)
Ix−1I+Ix+3I= 4 no to tu
proponuję najlepiej tak :
..., rysujesz sobie punkty x=1 i x= −3 na osi OX i masz przedział <−1,3>
teraz stawiasz długopisem kropkę w dowolnym punkcie tego przedziału
i co widzisz

, ano, że każdy taki punkt
x∊<−3;1> przedziału spełnia
dane równanie −
szukany zbiór rozwiązań danego równania, koniec

,
bo właśnie suma jego odległości od końców tego przedziału
<−3;1>. jest
faktycznie równa 4, oczywiście
warto się przekonać, że postawiona kropka (wartość x) długopisem poza
tym przedziałem już nie spełnia danego równania, bo ta suma jest >4, a
więc jeśli już to np.
|x−1I+Ix+3I > 4 ⇔ ...
x∊(−∞;−3)U(4;+∞) itp., itd.
17 sie 15:12
17 sie 18:40
Eta:
Racja wreszcie
opalony daras
17 sie 18:53
himenaa: Dziękuje

wszystko fajnie tylko nie rozumiem w drugim zadaniu z parametrem a i b tych
rozwiązań tego równania tzn. na pewno wiem ze mianownik musi być różny od 0 ale ta trójka mnie
myli..
18 sie 12:46
J:
Jeśli a = 1 i b ≠ − 3 ...dostajemy sprzeczność ( dzielenie konkretnej liczby przez zero )
| 0 | |
Jeśli a = 1 i b = − 3 ... dostajemy symbol nieoznaczony [ |
| ] .. .co oznacza,że równanie ma |
| 0 | |
nieskończenie wiele rozwiązań
18 sie 13:09