wykresy
uczniak: jak narysować wykres
mam coś takiego do narysowania
| x(x+3)2 | |
| > 0 // mnożę przez (x+2)2 |
| (x+2)3 | |
przekształcam na taką postać
Nie wiem, czy x jest większy czy mniejszy od zera
Zakładam, że x+2>0, więc dla x>−2 mnożąc, nie zmieniam znaku
| x(x+3)2 | |
| > 0 /*(x+2) |
| (x+2) | |
x(x+3)
2 > 0
x∊(−
∞,−3) u (0,+
∞) i x>−2, więc x∊(0,+
∞)
Zakładam, że x+2<0, więc dla x<−2 mnożąc, zmieniam znak
| x(x+3)2 | |
| > 0 /*(x+2) |
| (x+2) | |
x(x+3)
2 < 0
x∊(−3;0) i zał: x<−2, więc x∊(−3;−2)
Brakuje mi jeszcze przedziału x∊(−
∞,−3)
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28x%28x%2B3%29^2%29%2F%28%28x%2B2%29^3%29%3E0
16 sie 23:38
Mila:

Możemy zbadać znak iloczynu:
⇔x*(x+3)
2 *(x+2)
3 >0
pierwiastki wielomianu
x=0, x=−3 ( podwójny) , x=−2 (trzykrotny)
x∊(−
∞,−3)∪(−3,−2)∪(0,
∞)
16 sie 23:55
uczniak: czy są jakieś warunki, by z ułamka można przekształcić na postać iloczynową bez zmiany znaku
17 sie 00:01
Mila:
Znak iloczynu ustalamy tak samo jak znak ilorazu.
(−4): 2=−2
(−4)*2 =−8
17 sie 00:12
Mila:
Przy nierówności słabej należy pamiętać o mianowniku różnym od zera.
17 sie 00:14
uczniak: nadal nie rozumiem dlaczego równoważną postacią jest ten iloczyn
17 sie 00:15
uczniak: dzięki mimo to. Może coś mnie olśni w trakcie snu.
Dobrej nocy wszystkim użytkownikom forum
17 sie 00:21
uczniak: a czy można zrobić to tak, że mnożę obustronnie przez (x+2)
6 − liczba zawsze dodatnia, więc
nie zmieniam znaku, która jednocześnie skróci mi nawias z mianownika

W końcu zostanie mi postać
x*(x+3)
2 *(x+2)
3>0
Czy tak można zrobić
17 sie 09:03
J:
Iloczyn dwóch liczb ma zawsze taki sam znak jak ich iloraz
| | a | |
Jeżeli: |
| > 0 ⇔ a*b >0 ( oczywiście b ≠ 0 ) |
| | b | |
Co do Twojego pytania, odpowiedź: TAK. Jezeli masz pewność co do znaku liczby,
to możesz pomnozyć obustronnie nierówność
17 sie 09:20
uczniak: dziękuję
17 sie 10:02