bryły w przestrzeni.
pooomocy: Ma ktoś koncepcje jak zrobić takie zadanie:
W kulę wpisano stożek. Tworząca stożka jest nachylona do podstawy pod kątem 60stopni. Oblicz
stosunek objętości stożka do objętości kuli.
Ja nie umiem tego powiązać z promieniem kuli.
Proszę o pomoc.
7 gru 17:52
zet:
Pomogę:
więc przekrój osiowy stozka jest trójkątem równobocznym o boku "l"
r
st. =
l2
h
st=
l √32
| | 1 | | l2 | | l √3 | | πl3√3 | |
Vst= 13πr2* l = |
| *π* |
| * |
| = |
|
|
| | 3 | | 4 | | 2 | | 24 | |
| | 4 | | 4 | | 3√3 | | πl3√3 | |
Vkuli= |
| πR3 = |
| πl3* |
| = |
|
|
| | 3 | | 3 | | 8 | | 2 | |
| | Vst | | πl3√3 | | 2 | | 1 | |
to: |
| = |
| * |
| = |
| |
| | Vkuli | | 24 | | πl3√3 | | 12 | |
7 gru 18:52
pooomocy: Dziękuję bardzo
7 gru 19:17
pooomocy: ale to zadanie nie zgadza się z odpowiedziami i jest coś źle w nim chyba. Ale dziękuję bardzo,
cos pokombinuję by wyszło dobrze
7 gru 19:28
pooomocy: Dobrze wyszło, przepraszam
7 gru 19:33