abx
awgwa: | 1 | | 1 | |
Przy danych P(A') = |
| , P(B) = |
| , P(A|B) = 1/2 oblicz P(A u B). |
| 3 | | 2 | |
2P(A n B) = P(B)
Co dalej? <LOL>
16 sie 19:52
awgwa: Och dodam, że wynik to 11/12
16 sie 19:53
kyrtap: Z aksjomatu:
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
Z prawdopodobieństwa warunkowego:
P(A∩B) = P(A\B) * P(B)
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A\B) * P(B)
| 2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | |
P(A∪B) = |
| + |
| − |
| * |
| = |
| + |
| − |
| = |
| 3 | | 2 | | 2 | | 2 | | 3 | | 2 | | 4 | |
8 | | 6 | | 3 | | 11 | |
| + |
| − |
| = |
| |
12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
16 sie 20:35
PW: 2P(A n B) = P(B) − tak nie wolno zapisywać kroków postępowania. Ty wiesz, i ja wiem skąd to się
wzięło, ale w rozwiązaniu należy to poprzeć teorią. Sprawdzający mogą tu stawiać znaki
zapytania − skąd to się wzięło?
Wskazówka do dalszego ciągu:
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B).
16 sie 20:41
awgwa: Dzięki, jak się zrobi kilka takich zadań to nie są wcale takie trudne (no... na takim
podstawowym poziomie)

Gdybyście mogli zerknąć jeszcze na to:
Zadanie 19
Uczniowie klas pierwszych w szkole podzieleni zostali na trzy równe co do ilości uczniów
klasy: A, B i C. Z tych klas wybieramy losowo jednego ucznia. Przez zdarzenie X rozumiemy
wylosowanie ucznia z klas A lub B, przez zdarzenie Y wylosowanie ucznia z klas A lub C, a
przez zdarzenie Z wylosowanie ucznia z klas B lub C.
a) Czy zdarzenia te są niezależne parami?
NIE SĄ i wydaje się to dość logiczne ale czy chodzi o to, żeby przedstawić jakiś dowód,
rozpisać to?
17 sie 10:34
PW: Niezależność zdarzeń nie podlega "zwykłej logice", tej na zdrowy rozum. Trzeba po prostu
sprawdzić spełnianie definicji zdarzeń niezależnych.
Zdarzenia X i Y są nazywane niezależnymi, jeżeli
(1) P(X∩Y) = P(X)·P(Y).
Badamy zatem
| 1 | |
P((A∪B)∩(A∪C)) = P((A∪B)∩A) ∪ ((A∪B)∩C)) = P(A∪(B∩C))= P(A) = |
| |
| 3 | |
natomiast
| 2 | | 2 | |
P(A∪B) = |
| = P(A∪C) = |
| . |
| 3 | | 3 | |
| 1 | | 2 | | 2 | |
Lewa strona (1) jest równa |
| , a prawa |
| · |
| − zdarzenia nie są niezależne. |
| 3 | | 3 | | 3 | |
Niebieskie można pominąć, z powodu rozłączności B i C jest oczywiste, że (A∪B)∩(A∪C) = A
17 sie 14:43