Rozrywka
Joe Black: Zadanie na szóstkę...
...z drugiej klasy podstawowej.
Trzy kury w ciągu trzech dni znoszą trzy jajka.
Ile jajek zniesie 12 kur w ciągu 12 dni ?
16 sie 18:26
48: 48
16 sie 18:51
Kacper:
A skąd wiadomo, że będą codziennie znosić tyle samo jajek?
16 sie 19:26
Joe Black: No właśnie, przez to nie mogę się zdecydować ile
16 sie 19:30
5-latek: Kamilu 
dziecko w drugiej klasie ma 8−9 lat wiec dla niego nie istnieje cos takiego ze nie można . ma
by i już
16 sie 20:52
Joe Black: Zadałem tą zagadkę osobą starszym ode mnie, co skończyli "przygodę" z przedmiotem matematyka w
szkole średniej nikt nie odpowiedział poprawnie

Chciałem zobaczyć jak to u was jest

, ale tutaj same zdolniachy
16 sie 22:03
Mila:
3k 3j 3d
12k 4*3=12j 3d
12k x 12d
12k 4*12j =48j 12d
16 sie 22:33
Kacper:
Ewentualnie.
3 kury − 3 jajka − czyli jedna kura jedno jajko na 3 dni.
Czyli 4 jajka w ciągu 12 dni. Teraz mnożymy przez liczbę kur i dostajemy odpowiedź
17 sie 06:36
PW: Może "szóstkowy" uczeń drugiej klasy miał pomyśleć tak:
− W ciągu pewnego czasu (3 dni, ale to w tej chwili nieistotne) otrzymujemy tyle jajek, ile
jest kur (3 kury dają 3 jajka).
Wobec tego w tym samym czasie 12 kur powinno znieść 12 jajek.
− Czas 12 dni = (3+3+3+3) dni, w każde 3 dni kury zniosą 12 jajek.
Wobec tego liczbę jajek otrzymamy dodając cztery razy liczbę 12:
12+12+12+12 = 48.
Nie wiem, czy dziecko w 2. klasie operuje mnożeniem i dzieleniem, więc wolałem 12 przedstawić
jako sumę trójek.
Dorośli nie umieją rozwiązać, bo trudno im się wczuć w sposób myślenia dziecka.
17 sie 13:28
Joe Black: Też tak myślę PW, ale mi się wydaję że dorośli chcą się popisać i przez to tak się dzieje.
17 sie 13:52
Dziadek Mróz:

Zadanie typu:
W którą stronę jedzie autobus?
17 sie 15:27
henrys: w lewo?
17 sie 15:33
pigor: ..., a właśnie, że w prawo .
17 sie 15:35
henrys: nie no jak przecież nie ma drzwi
17 sie 15:41
pigor: ..., no to ...

na pewno stoi .

i ja wysiadam ...
17 sie 16:00