π | π | |||
g: (− | , | )→R | ||
2 | 2 |
π | π | |||
g(x)=tg(x) dla x∊(− | , | ). | ||
2 | 2 |
π | ||
Funkcja f to f(x)=tg( | x) dla x∊(−1,1). | |
2 |
π | 2 | |||
Ale dlaczego jest tg( | x) a nie tg( | x) ? | ||
2 | π |
2 | π | |||
A jak uzyskasz z | wyrażenie − | ? | ||
π | 2 |
π | π | |||
Jak z przedziału [−1, 1] zrobić przedział [− | , | ] ? Wsadzić słomkę w ... zero i | ||
2 | 2 |
π | ||
Matematycznie jest to pomnożenie każdej liczby z przedziału [−1, 1] przez | . Z jedynki | |
2 |
π | π | |||
robi się | , z minus jedynki robi się − | , każda liczba leżąca między nimi oddala | ||
2 | 2 |
π | ||
h(x) = | ·x, x∊(−1, 1). | |
2 |
π | π | |||
Funkcja ta przekształca przedział (−1, 1) na przedział (− | , | ). | ||
2 | 2 |
π | π | |||
Bo ja chcialem przejsc z przedzialu (− | , | ) na przedzial (−1, 1) i dlatego pojawilo | ||
2 | 2 |
2 | 2 | |||
sie u mnie | , czyli tg( | x) ale wtedy to nie byloby chyba dla x∊(−1, 1) | ||
π | π |
1 | ||
funkcja g: (0,1)→R , to g(x)=tg((x− | )π) dla x∊(0,1) | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |