Mamz tym problem
Rajstopy: Witam serdecznie poraz kolejny
| | 2π | |
Wyznacz okres podstawowy funkcji f(x)=cos( |
| ) |
| | x | |
16 sie 12:58
kyrtap: funkcja jest okresowa ⇔ f(x+T) = f(x) gdzie T − okres podstawowy funkcji
16 sie 13:02
PW: Nie widać przyczyny, dla której f miałaby być okresowa. Weźmy x > 2 − dla takich x funkcja
| | 2π | |
|
| jest funkcją różnowartościową i przyjmuje wartości z przedziału (0,π). Tym samym |
| | x | |
| | 2π | |
cos |
| − jako różnowartościowa na przedziale (0,π) − też jest różnowartościowa. |
| | x | |
Wniosek: Badana funkcja jest różnowartościowa na przedziale (2,
∞), nie spełnia zatem definicji
funkcji okresowej.
16 sie 13:19
PW: Poprawniej byłoby, gdybym napisał, że
| | 2π | |
jest różnowartościowa jako złożenie różnowartościowej funkcji h(x) = |
| i |
| | x | |
różnowartościowej funkcji f(h) = cosh, h∊(0,π).
16 sie 13:26
Rajstopy: Bo źle przepisałam

Przepraszam.
Miało być x dzielone przez 2π
16 sie 13:32
PW: Ha, ha, domyślałem się, ale zadanie na "nie" też się przyda (na ogół jest trudniejsze).
| | x | |
cos |
| powinien mieć okres 1. Sprawdzisz sama? |
| | 2π | |
16 sie 13:40
kyrtap: teraz wszystko zmienia
16 sie 13:41
Rajstopy: x∊D
f i x+T∊D
f (D
f=R)
f(x)=f(x+T)
Okresem funkcji cos x jest 2π
No i dalej nie umiem
16 sie 13:53
kyrtap: Okres podstawowym funkcji cosx jest 2π szukasz T takiego że:
x+T−x = 4*(π)
2
T = 4*(π)
2
16 sie 14:32
Rajstopy: Odpowiedź to π
2 
Może zacznę od pierwszych podpunktów
f(x)=sin 3x
f(x+T)=sin(3x+3T)
3x=α
Wówczas sin α = sin (α+3T)
| | 2 | |
okresem funkcji sinus jest 2π więc 3T=2π ⇔ T= |
| π |
| | 3 | |
Pierwsze schody zaczynają się na c)
f(x)=−tg (5x)+1
f(x+T)=−tg(5x+5T)+1
f(x)=f(x+T) ⇔ −tg (5x) +1 = −tg (5x+5T)+1 ⇔ −tg (5x) = −tg(5x+5T)
| | π | |
I taka ciekawostka okres musi być π czyli 5T=π a więc T= |
| co się zgadza z odpowiedzią |
| | 5 | |
| | π | |
Natomiast jak skorzystam z −tg(x)=tg(−x) to otrzymam tg(−5x)=tg(−5x−5T) i tutaj T=− |
| |
| | 5 | |
Dalej podpunkt d) e) f) raczej proste no i ostatni h) też tylko został ten
który jednak wychodzi ok...
| | 2T | |
Robi się go podobnie |
| =2π ⇔ T=π2 |
| | π | |
16 sie 15:29