matematykaszkolna.pl
Położenie prostej k i okręgu. Alanos: Określ wzajemne położenie prostej k i okręgu o=(0;6), jeżeli odległość prostej k od środka okręgu jest równa 43
16 sie 12:27
PW: Liczba 43 jest odległością prostej k od środka O (nie zero, jak napisałeś). Oznacza to, że dla dowolnego punktu P∊k jest |PO| ≥ 43 > 6,9. Pierwsza nierówność wynika z definicji odległości między dwoma zbiorami, a druga jest oszacowaniem liczby 43, np. za pomocą kalkulatora. Okrąg ma promień 6. Wynika stąd, że punkt P: a) należy do okręgu b) należy do wnętrza okręgu c) należy do zewnętrza okręgu?
16 sie 13:05
pigor: ..., może Alanos po prostu ... emotka zapomniał napisać równania okręgu, a wtedy szukana odległość, to liczba x= 43−r, gdzie r−nieznana dl. promienia okręgu.... niestety ...emotka
16 sie 15:36
5-latek: Czescpigor emotka Tamto nocne już rozkimalem . jest zly zapis nie o=(O,6) tylko o(O,6) i to oznacza okrag o srodku O i promieniu r=6
16 sie 15:43
ICSP: przez zapis O( 0, 6) zwykło się oznaczać okrąg o środku w początku układu współrzędnych i promieniu 6.
16 sie 15:43
pigor: ... , dzięki za wyjaśnienia., no toi x= 43−6= 2(23−3) >0, a to oznacza, że prosta k nie ma punktów wspólnych z okręgiem. ...emotka
17 sie 01:35
Alan: Dziękuję bardzo za pomoc emotka mam wydruk różnych zadań i nie wiem dlaczego mój nauczyciel często zamiast O pisze zero i odwrotnie.
17 sie 13:26