Położenie prostej k i okręgu.
Alanos: Określ wzajemne położenie prostej k i okręgu o=(0;6), jeżeli odległość prostej k od środka
okręgu jest równa 4√3
16 sie 12:27
PW: Liczba 4√3 jest odległością prostej k od środka O (nie zero, jak napisałeś). Oznacza to,
że dla dowolnego punktu P∊k jest
|PO| ≥ 4√3 > 6,9.
Pierwsza nierówność wynika z definicji odległości między dwoma zbiorami, a druga jest
oszacowaniem liczby 4√3, np. za pomocą kalkulatora.
Okrąg ma promień 6. Wynika stąd, że punkt P:
a) należy do okręgu
b) należy do wnętrza okręgu
c) należy do zewnętrza okręgu?
16 sie 13:05
pigor: ..., może
Alanos po prostu ...

zapomniał napisać równania okręgu, a wtedy szukana odległość,
to liczba
x= 4√3−r, gdzie r−nieznana dl. promienia okręgu.... niestety ...
16 sie 15:36
5-latek: Czesc
pigor 
Tamto nocne już rozkimalem .
jest zly zapis nie o=(O,6) tylko o(O,6) i to oznacza okrag o srodku O i promieniu r=6
16 sie 15:43
ICSP: przez zapis O( 0, 6) zwykło się oznaczać okrąg o środku w początku układu współrzędnych i
promieniu 6.
16 sie 15:43
pigor: ... , dzięki za wyjaśnienia., no toi x= 4
√3−6= 2(2
√3−3) >0,
a to oznacza, że prosta k
nie ma punktów wspólnych z okręgiem. ...
17 sie 01:35
Alan: Dziękuję bardzo za pomoc

mam wydruk różnych zadań i nie wiem dlaczego mój nauczyciel często
zamiast O pisze zero i odwrotnie.
17 sie 13:26