Dla jakich r okręgi są rozłączne?
Alan: Dane są okręgi o=(0;4), o=(S;r). Wiadomo, że IOSI=12cm. Dla jakich r okręgi te są rozłączne?
Proszę o pomoc, a najlepiej rozwiązanie.
16 sie 12:17
PW: Znane jest twierdzenie, które uzależnia liczbę wspólnych punktów dwóch okręgów w zależności od
sumy ich promieni.
Okręgi o środkach S1 i S2 oraz promieniach r1 i r2 mają dokładnie jeden punkt wspólny (są
styczne zewnętrznie), gdy r1+r2 = |S1S2|.
Znasz dalszy ciąg?
16 sie 12:29
Alan: Niestety nie znam.
16 sie 12:35
PW: Niemożliwe, to dlaczego usiłujesz rozwiązywać takie zadanie? Musisz zajrzeć do książki. Pomogę
jeszcze tyle, że okręgi mogą być rozłączne, gdy każdy z nich leży na zewnątrz drugiego, albo
wtedy gdy jeden nich jest zawarty we wnętrzu drugiego (obie te sytuacje opisuje suma lub
różnica promieni, jest to do wymyślenia samodzielnego na podstawie rysunków).
16 sie 12:46
Kacper:
Czyli liczy na gotowca.
16 sie 12:51
16 sie 12:55