5e7
Rajstopy: Jak mam wykazać że dana równość nie jest tożsamością trygonometryczną np
to mogę podać przykład kąta dla którego L≠P ?
Drugie pytanie, czy trzeba pisać założenia?
| | π | |
Tutaj α ≠ 2kπ ⋀ α≠ |
| +kπ |
| | 2 | |
16 sie 11:38
PW: Tak (ale kąt ma być ze wspólnej dla obu stron dziedziny).
16 sie 11:41
kyrtap: przy udowadnianiu tożsamości obowiązkiem jest zapisanie założeń
16 sie 11:43
Rajstopy: ok
16 sie 11:47
kyrtap: | | π | |
w tym wypadku zał: cosα ≠ 0 ⇒ α ≠ |
| + kπ gdzie k ∊ Z (w twoim wypadku do C) |
| | 2 | |
16 sie 11:49
kyrtap: wychodzisz z którejś strony równania (lewej lub prawej) i przekształcasz aby równanie było
tożsame więc:
| | | | | | π | | sin2α + cos2α − (sin( |
| − α))2 | | | 2 | |
| |
L = |
| = |
| = |
| | cosα | | cosα | |
| | sin2α + cos2α − cos2α | | sin2α | | sinα | |
|
| = |
| = |
| * sinα = |
| | cosα | | cosα | | cosα | |
| | π | |
tgα * cos( |
| −α) wychodziłoby że równość nie jest tożsamością  |
| | 2 | |
16 sie 12:04
kyrtap: chyba że ty po prawej stronie równania w cosinusie pomyliłaś znak albo ja gdzieś popełniłem
błąd
16 sie 12:05
PW: Właśnie miała nie być.
16 sie 12:06
kyrtap: aa faktycznie
16 sie 12:06
kyrtap: trochę zakręcony jestem
16 sie 12:07
kyrtap: PW pozdrawiam
16 sie 12:07
Kacper:
kyrtap coś nie doczytujesz wszystkiego
16 sie 12:08
kyrtap: bo na weselu byłem
16 sie 12:08