Pomocy :)
Krzyś: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=|x2−4|+2x
16 sie 11:30
Kacper:
Skorzystaj z def. wartości bezwzględnej.
16 sie 11:31
Kacper:

Tak wygląda wykres.
16 sie 11:32
kyrtap: | | ⎧ | x2 − 4 + 2x gdy x ≥ 0 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x2+4+2x gdy x<0 | |
16 sie 13:00
Krzyś: Mógłbyś mi to wyjaśnić?
16 sie 13:02
kyrtap: ja to sobie tłumaczę tak jeśli masz funkcję w której poza wartością bezwzględną są jeszcze
jakieś x przykładowo f(x) = |x−1| + x to zawsze korzystam z definicji wartości bezwzględnej
dla tego przykładu twojego:
x2 − 4 + 2x gdy x≥0 bo x jest większy lub równy 0 dla tego znaki wyrażeń zawierających się w
środku wartości bezwzględnej nie zmieniasz czyli zostawiasz x2 − 4
−x2+4+2x gdy x<0 bo zauważ x jest mniejszy od 0 zatem wyrażenia znajdujące się w środku
wartości bezwzględnej zmieniasz na przeciwne czyli −x2 + 4
16 sie 13:10
Benny: @
kyrtap coś mi się nie podoba Twój zapis.
| | ⎧ | x2−4+2x, dla x∊(−∞;−2>∪<2,+∞) | |
| f(x)= | ⎩ | −x2+4+2x, dla x∊(−2;2) |
|
16 sie 13:41
Kacper:
Mnie też się nie podoba.
16 sie 13:46
kyrtap: macie racje gdy x
2 − 4≥ 0 i x
2 − 4<0 przepraszam za ten błąd
16 sie 13:54
kyrtap: POPRAWKA
ja to sobie tłumaczę tak jeśli masz funkcję w której poza wartością bezwzględną są jeszcze
jakieś x przykładowo f(x) = |x−1| + x to zawsze korzystam z definicji wartości bezwzględnej
dla tego przykładu twojego:
x2 − 4 + 2x gdy x2 − 4≥0 bo to co jest pod wartością bezwzględną jest większe lub równe 0
dla tego znaki wyrażeń zawierających się w
środku wartości bezwzględnej nie zmieniasz czyli zostawiasz x2 − 4
−x2+4+2x gdy x2 − 4 <0 bo zauważ to co jest pod wartością jest mniejsze od 0 zatem
wyrażenia znajdujące się w środku wartości bezwzględnej zmieniasz na przeciwne czyli −x2 +
4
16 sie 13:57
kyrtap: dobrze że mnie kontrolujecie bo ze mnie niemrawy matematyk
16 sie 13:58