Viete
Rajstopy: Jak zwinąć x12x2 + x1x22 + x2*x32 + x32*x2 + x12x3 + x1x32 do wzorów Viete'a
trzeciego stopnia
x3+ax2+bx+c=0
x1+x2+x3=−a
x1x2+x1x3+x2x3=b
x1x2x3=−c
15 sie 23:07
ZKS:
Podaj pełną treść zadania.
15 sie 23:39
ICSP: Chodzi ci o podstawowe wielomiany symetryczne ?
łatwo widać, że twoją sumę da sie wyrazić jako :
(x1 + x2 + x3)(x1x2 + x2x3 + x1x3) − 3x1x2x3
16 sie 03:59
Rajstopy: Wiadomo, że x1,x2,x3 są rozwiązaniami równania x3−x2−1=0. Ułóż równanie, którego
rozwiązaniami są: y1=x1+x2,y2=x1+x3,y3=x2+x3.
16 sie 11:24
Rajstopy: (x−x1−x2)(x−x2−x3)(x−x1−x3) − jest pełno rachunków ale wychodzi coś takiego w jednym
miejscu . ICSP zobaczę ale jak wszystko działa (a raczej jest ok) to bardzo dziękuję.
Nie radzę sobie jeszcze jakoś wybitnie ze zwijaniem równań 3 stopnia (w przeciwieństwie do
drugiego stopnia).
16 sie 11:26
asterix:
x
3 − x
2 − 1 = 0, a = 1, b = −1, c = 0, d = −1
Z wzorów Viete'a:
| | c | |
x1*x2 + x1*x3 + x2*x3 = |
| = 0 |
| | a | |
Równanie 3 stopnia z pierwiastkami y
1, y
2, y
3: a'x
3 + b'x
2 + c'x + d' = 0
y
1 + y
2 + y
3 = 2(x
1 + x
2 + x
3) = 2*1 = 2
| | b' | |
− |
| = 2 stąd b' = −2a' |
| | a' | |
y
1*y
2 + y
1*y
3 + y
2*y
3 = (x
1 + x
2 + x
3)
2 + x
1x
2 + x
1x
3 + x
2x
3 = 1 + 0 = 1
y
1*y
2*y
3 = (x
1 + x
2 + x
2)(x
1x
2 + x
1x
3 + x
2x
3) − x
1x
2x
3 = 1*0 − 1 = −1
Szukane równanie: a'x
3 − 2a'x
2 + a'x − a' = 0, dla a'≠0: x
3 − 2x
2 + x − 1 = 0
Mam nadzieję, że nie ma błędu rachunkowego, nie chce mi się sprawdzać
16 sie 16:43