Dobry wieczór. Proszę o rozwiązanie poniższego układu.
MB: Dobry wieczór. Proszę o rozwiązanie poniższego układu. Takich przykładów mam więcej i chciałbym
wiedzieć jak z tym ruszyć.
y=|x−1|
x2+y2−2x−4y+1=0
15 sie 22:29
Eta:
15 sie 22:43
pigor: ..., np. tak :
y=|x−1| i x2+y2−2x−4y+1=0 ⇔ (y= −x+1 v y=x−1) i x
2−2x+1+y
2−4y+4= 4 ⇔
⇔ (y= −x+1 v y=x−1) i (x−1)
2+(y−2)
2= 2
2 ⇔
⇔ (y= −x+1 i (x−1)
2+(y−2)
2= 4 ) v (y=x−1 i (x−1)
2+(y−2)
2= 4 )
i dalej może sam

metodą podstawiania te 2 układy, a potem możesz zobaczyć
to na wykresie w XOY (graficznie) : dwie proste i okrąg o środku S=(1,2), r=2. ...
15 sie 22:45
pigor: ..., no to masz wszystko
15 sie 22:46
Eta:
15 sie 22:46
5-latek:

x
2+y
2−2x−4y+1=0 jak widzisz jest to równanie okręgu w postaci ogolnej
Należy zanmienic je na postac kanoniczna
(x−x
s)
2+(y−y
s)
2=r
2
(x
2−1)
2+(y−2)
2= 4
czyli okrag o srodku S(1,2 ) i promieniu r=2 (czewony
natomiast czarny to y=|x−1|
To jest rowizanie graficzne
15 sie 22:50
Mila:

Metoda graficzna:
y=|x−1|
(x−1)
2−1+(y−2)
2−4+1=0
(x−1)
2+(y−2)
2=2
2
x=1,y=0
x=−1,y=2
x=3,y=2
Metoda algebraiczna:
|x−1|=x−1 dla x≥1
y=x−1
(x−1)
2+(x−1−2)
2=4
x
2−2x+1+x
2−6x+9−4=0
2x
2−8x+6=0
x
2−4x+3=0
Δ=4
| | 4−2 | | 4+2 | |
x= |
| =1 lub x= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
y=0 lub y=2
|x−1|=−x+1 dla x<1
(x−1)
2+(−x+1−2)
2=4
dokończ
15 sie 22:51
Eta:
Cosik okrąg nie taki
15 sie 22:51
MB: Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi
15 sie 22:51
Eta: U "małolata"
15 sie 22:51
Eta:
@
MB
to teraz "ruszaj" do przodu .... z następnymi zadaniami
15 sie 22:54
5-latek: Bo ja lubie prostokątne kratki
15 sie 22:54
Eta:
ale okrąg za nisko się przesunął
15 sie 22:55
5-latek:

Poprawiam
15 sie 23:52