Zbieżnosc szeregu
Empire: Witam,
mam problem z zadaniem jest w nim napisane ze należy zbadać zbieżnośc, szereg wygląda
nastepująco
13n+2 . Chcialem skorzystać z kryterium porównawczego, w Etrapezie była mowa ,iż stalą
moge zamienić "n"
czyli wyglądało by to tak : wykazuje rozbierzność 13n+2 ≤ 13n+n
13n+n = 13n+n = 14n= 14 * 1n szereg rozbierzny, lecz w odpowiedziach
jest 13.
Czy ktoś skomentował by moje wypociny i pokazał gdzie robie błędy ?
15 sie 22:03
Empire: rozbieżny *
15 sie 22:11
PW: Nierówność widzisz "w złą stronę", to nieprawda że
Zresztą żeby wykazać rozbieżność trzeba pokazać, że wyrazy badanego szeregu są większe od
wyrazów szeregu rozbieżnego (pokazanie, że są mniejsze nic nie daje).
15 sie 22:15
Empire: Czy wynik nie ma żadnego znaczenia bo najważniejsze jest to czy szereg jest zbieżny czy
rozbieżny ?
15 sie 22:16
Empire: To jak powinny wyglądać te obliczenia ? :C
15 sie 22:18
PW: Pokazać, że każdy wyraz badanego szeregu jest większy od odpowiedniego wyrazu szeregu
rozbieżnego, który też ma wszystkie wyrazy dodatnie.
15 sie 22:21
Empire: Rzeczywiście, źle spojrzałem na szereg Dirichleta >.< Dzięki wielkie za odpowiedzi
15 sie 22:27
pigor: ..., jak zwiększasz mianownik, to nie otrzymujesz
większego wyrażenia (majoranty), tylko minorantę :
| 1 | | 1 | |
| ≤ |
| , dlatego szukając teraz majoranty |
| 3n+n | | 3n+2 | |
zwiększam licznik n−tego wyrazu szeregu i otrzymuję takie
np. oszacowanie :
| n | | 1 | | n | |
| ≤ |
| ≤ |
| , gdzie w granicy |
| 3n+n | | 3n+2 | | 3n+n | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| :≤ limn→∞ |
| ≤ |
| :. ...  |
| 3 | | 3n+2 | | 3 | |
15 sie 22:33
pigor: ..., no ...

właśnie już wszystko wiesz od
PW . ...
15 sie 22:34