matematykaszkolna.pl
Zbieżnosc szeregu Empire: Witam, mam problem z zadaniem jest w nim napisane ze należy zbadać zbieżnośc, szereg wygląda nastepująco 13n+2 . Chcialem skorzystać z kryterium porównawczego, w Etrapezie była mowa ,iż stalą moge zamienić "n" czyli wyglądało by to tak : wykazuje rozbierzność 13n+213n+n 13n+n = 13n+n = 14n= 14 * 1n szereg rozbierzny, lecz w odpowiedziach jest 13. Czy ktoś skomentował by moje wypociny i pokazał gdzie robie błędy ?
15 sie 22:03
Empire: rozbieżny *
15 sie 22:11
PW: Nierówność widzisz "w złą stronę", to nieprawda że
 1 1 

.
 3n+2 3n+n 
Zresztą żeby wykazać rozbieżność trzeba pokazać, że wyrazy badanego szeregu są większe od wyrazów szeregu rozbieżnego (pokazanie, że są mniejsze nic nie daje).
15 sie 22:15
Empire: Czy wynik nie ma żadnego znaczenia bo najważniejsze jest to czy szereg jest zbieżny czy rozbieżny ? emotka
15 sie 22:16
Empire: To jak powinny wyglądać te obliczenia ? :C
15 sie 22:18
PW: Pokazać, że każdy wyraz badanego szeregu jest większy od odpowiedniego wyrazu szeregu rozbieżnego, który też ma wszystkie wyrazy dodatnie.
15 sie 22:21
Empire: Rzeczywiście, źle spojrzałem na szereg Dirichleta >.< Dzięki wielkie za odpowiedzi
15 sie 22:27
pigor: ..., jak zwiększasz mianownik, to nie otrzymujesz większego wyrażenia (majoranty), tylko minorantę :
1 1 

, dlatego szukając teraz majoranty
3n+n 3n+2 
zwiększam licznik n−tego wyrazu szeregu i otrzymuję takie np. oszacowanie :
n 1 n 

, gdzie w granicy
3n+n 3n+2 3n+n 
1 1 1 

:≤ limn→

:. ...
3 3n+2 3 
15 sie 22:33