równiania
agnes123: Rozwiąż równanie (3x−7)(4−3x)(x−2)(x+2)=0
15 sie 21:53
5-latek: Wszystkie czynniki po kolei przyrownac do zera
Rozwazanie będzie takie
x=... lub x=.... lub x=.... itd.
15 sie 21:54
elcano: 3x−7=0
3x=−7
x=−7/3
lub
4−3x=0
4=3x
x=4/3
lub
x+2=0
x=−2
lub
x−2=0
x=2
15 sie 22:00
agnes123: dzięki
15 sie 22:05
5-latek: Ale za co ?
takie zadania to się robi w pamięci (nawet minuty nie powinno CI zajac jego rozwiązanie żeby
policzyć
a nie dawc na forum
15 sie 22:07
Eta:
Dodatkowo
1/Oblicz sumę rozwiązań
2/Oblicz iloczyn pierwiastków tego równania
Ciekawe czy poda poprawne odpowiedzi
15 sie 22:57