sumowanie przez części
dyskretna to zuo!: Witam!
Mam problem z takim zadaniem odnosnie policzenia sumy ε(suma i=0...n) 3*(−10)i*i.
Potrafi może ktoś taki zadanie rozwiazac?
15 sie 20:41
dyskretna to zuo!: ∑(i=0...n) 3*(−10)
i*i
w pierwszym nawiwasie iteracja od i=0 do n)
oczywiście to mi chodziło

Nikt nic?
16 sie 00:03
specjal (i) sta: wynik to 5
16 sie 15:35
Vax: Na początku (jeżeli nie znasz) warto wyprowadzić sobie (np zaburzając sumę):
| | nxn+2−(n+1)xn+1+x | |
∑i=0n ixi = |
| |
| | (1−x)2 | |
Co do sumy to najłatwiej policzyć ją oddzielnie dla n parzystego i dla n nieparzystego. W
szczególności
widać, że wystarczy policzyć dla parzystego, bo dla nieparzystego mamy:
3∑
i=02k+1 (−10)
i*i = 3∑
i=02k+2 (−10)
i*i − 10
2k+2*(2k+2)
A dla n parzystego, znając wzór który dałem na początku dane wyrażenie można łatwo policzyć,
zauważamy, że:
3∑
i=02k (−10)
i*i = 3∑
i=0, 2|i2k 10
i*i − 3∑
i=1, 2 \| i2k 10
i*i =
= 3∑
i=0, 2|i2k 10
i*i − 3(∑
i=02k10
i*i − ∑
i=0, 2|i2k10
i*i) =
= 6∑
i=0, 2|i2k 10
i*i − 3∑
i=02k10
i*i = 12∑
i=0k 100
i*i − 3∑
i=02k
10
i*i
O ile się nie walnąłem wychodzi coś takiego:
| | 102k+1*(66k+3)−30 | |
Dla n=2k: S = |
| |
| | 121 | |
| | 102k+2*(66k+36)+30 | |
Dla n=2k+1: S = − |
| |
| | 121 | |
16 sie 23:02
Vax: Albo bez żadnych przypadków podstawiasz pod tamten wzór x=−10...
16 sie 23:03