Trygonometria + szereg
Rajstopy: Wyznacz zbiór wartości funkcji
cos x + cos x
2 + cos x
3 + ...
| | cos x | |
Po zastosowaniu wiadomości z szeregu geometrycznego wyszło mi wyrażenie |
| |
| | 1−cos x | |
Wiem że −1 ≤ cos x ≤1 ale jak ten ułamek wyżej formalnie oszacować ?
15 sie 18:44
5-latek:
15 sie 19:28
PW: No nie wiem, czy zastosowałaś wiadomości o szeregu geometrycznym.
Jeżeli cosx = −1 albo cosx = 1, to suma nie istnieje (funkcja nie jest określona).
15 sie 20:31
Rajstopy: PW możesz to zadanie zrobić ?
Ma gwiazdkę w zbiorze i jest jedyne z szeregu jakiego nie potrafię
15 sie 20:38
Rajstopy: a1=cos x
q=cos x
Aby szereg istniał to |q|<1 czyli cos x ∊ (−1,1)
15 sie 20:39
pigor: ... , np. tak q=cosx i −1< cosx <1 ⇔ −1< 1−2sin
2x2 <1 /−1 ⇔
⇔ −2< −2sin
2x2 < 0 /*(−1) ⇔ (*)
0< 2sin2x2 <2 , zatem
| | cos2x2−sin2x2 | |
= |
| = |
| | sin2x2+cos2x2−cos2x2+sin2x2 | |
| | 1 | |
= |
| −1, stąd i z (*) |
| | 2sin2x2 | |
| | 1 | | 1 | |
⇒ |
| > 12 / −1 ⇔ |
| −1 > − 12 , |
| | 2sin2x2 | | 2sin2x2 | |
a więc przedział
(− 12 ;+∞) − szukany
zbiór wartości. ...
15 sie 21:19
PW: Tak. Należy podać dziedzinę, to znaczy wszystkie x oprócz kπ, k∊C.
Dla takich x funkcja cosx przyjmuje
wszystkie wartości między −1 a 1, należy więc ustalić
jakie wartości przyjmuje
Można zbadać tę funkcję metodami rachunku różniczkowego albo elementarnie ustalić zbiór
wartości rozstrzygając, dla jakich wartości parametru w równanie g(u) = w ma (co najmniej
jedno) rozwiązanie.
15 sie 21:23
Rajstopy: | | u | |
Nie umiem tego zrobić tzn oszacować wyrażenia |
| gdzie u∊(−1,1) |
| | 1−u | |
15 sie 21:24
PW: O, ja tu "podprowadzam" pytającą inną drogą, a pigor już rozwiązał ...
15 sie 21:25
Rajstopy: pigorek

dzieki
15 sie 21:36
Rajstopy: Wrócę tu na moment
| | cos x | |
Można by było oszacować wartość wyrażenia |
| poprzez narysowanie funkcji |
| | 1−cos x | |
| | t | |
f(t)= |
| gdzie t∊(−1,1) |
| | 1−t | |
I jakbym już to miała narysowane to wówczas odczytać tylko trzeba było zbiór wartości tej
funkcji w tym przedziale ?
16 sie 13:34
Kacper:
Tak, można
16 sie 14:01
asterix:
Może to pomoże:
| | x | | x | | x | | x | |
cosx = cos2 |
| − sin2 |
| = 1 − 2sin2 |
| = 2cos2 |
| − 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | |
1 − cosx = 2sin2 |
| , 1 + cosx = 2cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
16 sie 16:52