Zadanie nr 58
5-latek: Rozwiazac układ rownan
{(x−y)(x
2−y
2)=16
{(x+y)(x
2+y
2=40 Mogę je podzielić bo mam wielomiany jednorodne ale zalozenie ze x≠y
Teraz nie mam dalej pomysłu
Autor kaze robic podstawienie y=tx ale ja nie wiem dlaczego o po co ?
15 sie 13:03
Eta:
y=tx , x≠0, y≠0 , t≠0
| x2(1+t)2 | | 2 | |
| = |
| ⇒ ............... |
| x2(1+t2) | | 5 | |
15 sie 13:42
5-latek: dzień dobry
Eta 
Pozdrawiam
Bardziej mi chodzilo o to dlaczego robi to podstawienie ?
czy nie ma innego sposobu aby to rozwiazac jak tylko podstawienie ?
jeśli tego wlasnie nie zrozumiem to nie mam co szukac w nstepnnych zadaniach
15 sie 13:53
ZKS:
Może coś takiego?
(x − y)(x2 − y2) = (x + y)3 − 4xy(x + y) = 16
(x + y)(x2 + y2) = (x + y)3 − 2xy(x + y) = 40
Z tego otrzymujemy (x + y)3 = 64 ⇒ x + y = 4 ⇒ y = 4 − x
4(x2 + 16 − 8x + x2) = 40
x2 − 4x + 8 = 5
x2 − 4x + 3 = 0
(x − 1)(x − 3) = 0 ⇒ x = 1 ∨ x = 3.
15 sie 14:08
5-latek: Sprobuje to przetrawić
15 sie 14:16
ZKS:
Chyba lepiej nawet y = 4 − x jest wstawić do pierwszego równania
(x − 4 + x)(x − 4 + x)(x + 4 − x) = 16
4(2x − 4)
2 = 16
16(x − 2)
2 = 16
(x − 2)
2 = 1
|x − 2| = 1.
Jak będziesz miał jakieś pytania pisz śmiało.
15 sie 14:29
5-latek: Tak . ja caly czas mysle nad tym
Już wiem jak doszsedles do tego
(x+y)3=64 to x+y=4 to y=4−x
nad tym się najdłużej zastanawailem
15 sie 14:36
ZKS:
Trzeba było napisać to wyjaśnił bym, ale skoro sam doszedłeś do tego to git.
15 sie 14:40
5-latek: A z tym podstawieniem y=tx masz jakiegoś pomysla dlaczego takie a nie inne ?
15 sie 14:42
Eta:
Jaśniej jest tak:
1/ wymnażasz : x3−x2y−xy2−y3=16
2/ wymnażasz : x3+x2y+xy2+y3=40 /*2 ⇒ 2x3+2x2y+2xy2+2y3=80
i odejmujesz stronami (2/ − 1/) otrzymując
x3+3x2y+3xy2+y3= 64 ⇒ (x+y)3=64 ⇒ ..............
15 sie 14:44
5-latek: Dziekuje CI
15 sie 14:49
Eta:
Podstawienie y=tx dlatego by wyrugować "x" ( x≠0)
Otrzymujemy :
| x2(1−t)2 | | 2 | |
| = |
| ⇒ 5(1−t)2=2(1+t2)⇒ ........ |
| x2(1+t2) | | 5 | |
15 sie 14:49
5-latek: Dobrze

Z drugiej strony również dobrze możemy zrobić podstawienie x=ty?
15 sie 14:53
Eta:
15 sie 14:55
Eta:
Prostszy sposób ............... : 14:44
15 sie 14:56
5-latek:
15 sie 14:59