Rownanie
5-latek: Zadanie od ZKS
Znalezc pierwiastki równania .
W nocy probowalem zrobić podstawienie ale to zawazylem ze zrobiłem zle
Rownanie jest takie
(x−2)6+(x−4)6 =64
Teraz zrobie takie podstawienie
x−3=t wobec tego równanie przyjmnie postac
(t+1)6+(t−1)6=64 Teraz zrobie to tak ze
[(t+1)3)]2+[(t−1)3]2=64
Dlaczego ?
Wzor na (a+b)3 i (a−b)3 znam ale także na (c+d+e+f)2 tez znam
jeśli nie będzie wychodzić policze inaczej
(t3+3t2+3t+1)2+(t3−3t2+3t−1)2=64
(t3+3t2+3t+1)2=t6+9t4+9t2+1 +6t5+6t4+2t3+18t3+6t2+6t=
=t6+6t5+15t4+20t3+15t2+6t+1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(t3−3t2+3t−1)2= t6+9t4+9t2+1−6t5+6t4−2t3−18t3+6t2−6t=
=t6−6t5+15t4−20t3+15t2−6t+1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
t6+6t5+15t4+20t3+15t2+6t+1+t6−6t5+15t4−20t3+15t2−6t+1=64
Z tego mam 2t6+30t4+30t2+2=64
2t6+30t4+30t2−62=0
t6+15t4+15t2−31=0
W(1)= 1+15+15−31=0
t6+15t4+15t2−31:(t−1)= t5+t4+16t3+16t2+31t+31
Teraz t5+t4+16t3+16t2+31t+31= t4(t+1)+16t2(t+1)+31(t+1)=(t+1)(t4+16t2+31)
t6+15t4+15t2−31=0 to
(t−1)(t+1)(t4+16t2+31)=0
t−1=0 to x−3−1=0 x=4
lub t+1=0 to x−3+1=0 to x=2 (dwa pierwiastki już mam
Teraz t4+16t2+31=0
Δ=132 to √132= 2√33
t12= −8−√33 <0 (sprzeczność w R
t22= √33−8
Za chwile dokoncze
15 sie 10:41
ZKS:
Taka podpowiedź na przyszłość. Mając wielomian tylko o parzystych potęgach, więc
tak jak tutaj 6 ; 4 ; 2, to znajdując jeden pierwiastek mamy od razu i drugi z parzystości
tej funkcji, więc można było od razu dzielić (grupować) przez x
2 − 1.
15 sie 10:47
5-latek: Czesc
ZKS 
Troche się nameczylem przy tym równaniu

Teraz zapiszse to tak jak wczoraj Ty
(x−3)
2=
√33−8
|x−3|=
√√33−8 to
x= −
√√33−8+3
lub x=
√√33−8+3 tyle byłoby w liczbach ℛ
Zapiszse jeszcze sobie tak jak zapisales wczoraj
−8−
√33= −(8+
√33)= i
2(8+
√33) bo i
2=−1
To wtedy mamy jeszcze takie pierwiastki
x= −i(8+
√33)+3
lub
x= i(8+
√33)+3
Rade powyżej sobie zapiszse i zapamiętam
15 sie 11:09
ZKS:
Zgubiłeś pierwiastek w dwóch ostatnich rozwiązaniach.
15 sie 11:14
5-latek: jak zwykle zawsze cos muszse zgubic
15 sie 11:17