Dla jakich wartości parametru m równanie (m-1)x^2+2(m+1)x+m-2=0 ma dwa różne r
Rowerek: Dla jakich wartości parametru m równanie
(m−1)x
2+2(m+1)x+m−2=0
ma dwa różne rozwiązania ujemne?
Jak się za to zabrałam:
Rozważyłam dwa warunki.
Δ>0
x1x2>0
4(m+1)
2−4(m−2)(m−1)>0
(m−2)(m−1)>0
m>
15 ⇔ m∊(
15,
∞)
(m−2)(m−1)>0 ⇔ m∊ (−
∞, 1) u (2,
∞)
Według mnie m∊ (
15, 1) u (2,
∞), ale według odpowiedzi m∊(2,
∞). Czy może mi ktoś
powiedzieć, co robię w takim razie źle?
15 sie 09:29
15 sie 09:44
Asmander: Chyba takie warunki jeżeli zrobiłem źle niech ktoś mnie poprawi
Δ>0
15 sie 09:44
Janek191:
@ Asmander :
ok
15 sie 17:32
Rowerek: Dzięki nierówności
x1+x2<0
dochodzi nowy przedział m∊(−∞, −1) u (1,∞).
Tylko co dalej? %−)
15 sie 21:11
Metis: Z podanych warunków wyznacz część wspólną.
15 sie 21:12
Metis: Z otrzymanych wyników
15 sie 21:13
Rowerek: Wyznaczyłam już wcześniej, ale tak jak pisałam we wstępie nie pokrywa się on z odpowiedzią na
końcu książki.
16 sie 11:38
PW: Tak dla porządku. Rozwiązanie należało zacząć od zastrzeżenia m ≠1, bo dla takiego m równanie
jest równaniem liniowym. Nawet jeżeli otrzymane rozwiązanie nie zawiera punktu m=1 i odpowiedź
jest formalnie poprawna, to nie będzie pełnej liczby punktów za rozumowanie.
Δ = 4(m+1)
2 − 4(m−1)(m−2), m≠1.
Δ > 0 ⇔ m
2+2m+1−m
2+3m−2 > 0 ∧ m≠1.
| | 1 | |
Δ > 0 ⇔ 5m > 1 ∧ m≠1 ⇔ m∊( |
| , 1)∪(1, ∞) |
| | 5 | |
| | 1 | |
− tutaj jest właśnie ten błąd rozumowania (wyliczyłeś, że Δ>0 dla m> |
| ). |
| | 5 | |
16 sie 11:56
Kacper:
Masz 3 warunki:
m∊(
15,+
∞)
m∊(−
∞,1)∪(2,+
∞)
m∊(−
∞,−1)∪(1,+
∞)
Źle wyznaczasz część wspólną
16 sie 11:56
Rowerek: Aha, już wiem. Widzę mój karygodny błąd

Dzięki
17 sie 07:41